Judecătoarea Florica Bejinariu este noul preşedinte CSM

Consiliul Superior al Magistraturii şi-a ales luni noua conducere. Judecătoarea Florica Bejinariu este noul preşedinte CSM. În vârstă de 49 de ani, Florica Bejinariu este membră a CSM din 2005.Mandatul preşedintelui CSM, judecătorul Virgil Andreieş, şi cel al vicepreşedintelui, procurorul Bogdan Licu se încheie marţi. Ca de fiecare dată, şeful statului a fost prezent la şedinţa în care se va prezenta şi raportul de activitate al instituţiei.
Şedinţa CSM din septembrie anul trecut a fost marcată de un schimb de replici dure între Traian Băsescu şi preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România, Mona Pivniceru. Şeful statului nu a scăpat ocazia de a critica existenţa unui număr mare de judecători şi procurori care stau cu deciziile de pensionare în buzunar şi nu le pun în aplicare.
În replică, judecătorul Dan Lupaşcu, membru al CSM, i-a reproşat preşedintelui Băsescu că mai mult “înfundă” Justiţia decât să o ajute.
Tensiuni în şedinţele Consiliului au fost de fiecare dată când şeful statului a fost prezent. În ianuarie 2009, liderul de la Cotroceni nu s-a sfiit să ridice tonul la judecătoarea Viorica Costiniu pentru că aceasta vorbea în acelaşi timp cu el.
La începutul anului 2006, Traian Băsescu i-a acuzat de corupţie pe judecători.
“Sunt judecători tineri foarte buni, cum sunt şi judecători cu experienţă. Ceea ce nu înseamnă că nu e corupţie în instanţă. Este, slavă Domnului!” spunea atunci Traian Băsescu.
În 2007, la alegerea conducerii CSM, Băsescu a atras atenţia Consiliului că nu ia o poziţie destul de fermă faţă de abaterile disciplinare ale procurorilor şi judecătorilor. Peste un an, prezent la şedinţa de bilanţ pe 2007, Traian Băsescu a sărit din nou la gâtul magistraţilor acuzându-i că nu îşi apără independenţa în raport cu guvernul şi parlamentul.

Related posts

Leave a Comment