Jocuri chinezeşti la „Drumul ceaiului”
Ceainăria „Drumul ceaiului” invită clujenii la joacă în stil chinezesc, sâmbătă, 28 noiembrie.Cei care vor ajunge în localul„Drumul Ceaiului” la ora 16:00, vor afla secretele pregătirii ceaiului în tradiţia chinezească. De asemenea, prin joacă, clujenii vor descoperi vechile moduri de distracţie ale celui mai numeros popor din lume. Printre jocurile aduse în atenţia “publicului” se numără “Go”, “Tangram”, “China” şi “Reţeaua energetică”. Taxa de participare la eveniment este de 10 lei, preţ în care este inclus ceaiul oferit de organizatori.
“Go” este un joc strategic pentru doi jucători şi este considerat unul dintre cele mai elegante jocuri abstracte din istorie. Originar din China, jocul se bucură de succes de peste 2500 de ani, datorită complexităţii sale strategice în ciuda regulilor foarte simple. Obiectivul jocului este de a delimita un cât mai mare teritoriu pe tablă cu ajutorul pietrelor proprii. Jocul se desfăşoară pe o tablă caroiată, iar jucătorii plasează pe rând piese negre şi albe la intersecţiile liniilor. Orice piatră sau grup de pietre care nu are intersecţii libere înconjurătoare (numite şi libertăţi) se îndepărtează de pe tablă.
“Tangram”- jocul provine din China, unde încă de la începutul secolului al XIX-lea au fost publicate cărţi care conţineau ilustraţii cu piese Tangram. Din doar 7 figuri geometrice – un pătrat, un paralelogram şi cinci triunghiuri – se pot crea prin combinare mii de forme şi imagini.Numit de către chinezi şi „placheta înţelepciunii”, a devenit cunoscut sub numele de „Puzzle chinezesc”.Tangram are reguli foarte simple toate imaginile sunt create din toate cele şapte piese, niciuna nu poate fi omisă. Piesele trebuie aşezate una lângă cealaltă, aşa încât să nu se suprapună. Desigur, imaginea creată trebuie să coincidă cu ilustraţia, altfel soluţia nu este corectă.
“China” prezintă ţara cu acelaşi nume acum 2200 de ani. Într-o perioadă a schimbărilor şi a intrigilor, jucătorii construiesc palate şi îşi trimit reprezentanţii în curtea diferitor prinţi pentru a-şi mări influenţa.Cu ajutorul cărţilor, jucătorii îşi plasează palatele şi delegaţii în provinciile de pe tablă. În timp ce palatele aduc puncte în mod automat, pentru reprezenanţi se acordă puncte doar în cazul în care aceştia au contribuit la crearea unei alianţe între două provincii vecine. La sfârşitul jocului câştigă, bineînţeles, jucătorul cu cele mai multe puncte.
“Reţeaua energetică” învaţă jucătorii să facă bani.Obiectivul este de a furniza energie electrică celor mai multe oraşe.Jucătorii marchează rutele deja existente dintre oraşe şi concurează între ei pentru a cumpăra centralele energetice necesare pentru furnizarea curentului. Totuşi, cu fiecare centrală cumpărată, apar noi centrale mult mai eficiente, deci numai prin simpla cumpărare a unor centrale, jucătorii îşi oferă reciproc accesul la tehnologii superioare. În plus jucătorii trebuie să cumpere materii prime ca ţiţei, cărbuni, gunoi sau uraniu pentru a alimenta centralele (excepţie aici fac doar centralele foarte scumpe bazate pe energie regenerabilă, ca energia solară şi cea eoliană). Astfel competiţia devine acerbă şi fiecare jucător trebuie să îşi administreze în aşa fel banii, încât să îmbunătăţească centralele pentru a fi cât de eficiente posibil, dar să îi rămână şi pentru extinderea rapidă a reţelei electrice.