IZVESTIA: Saakaşvili s-a comparat cu Winston Churchill

Luând cuvântul la Londra, preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili, şi-a uimit auditoriul comparându-se cu renumitul premier britanic Winston Churchill.Potrivit spuselor şefului statului georgian, chiar din prima zi a venirii lui la putere, în Rusia au încercat să facă portretul pshihologic al liderului “Revoluţiei rozelor”. El a fost caracterizat ca fiind “înfocat şi belicos”. “La fel ca şi în caracterizarea iniţială a lui Churchill, făcută de ambasadorul Joseph Kennedy pentru Franklin Roosevelt, se spunea că premierul britanic este “înfocat şi belicos”, a declarat pe neaşteptate Saakaşvili. Această alegorie nu a stârnit un entuziasm deosebit în rândul celor prezenţi.
Abordând situaţia politică internă, preşedintele georgian a vorbit despre atragerea opoziţiei la conducerea statului şi despre reforma constituţională care se pregăteşte în Georgia. Apoi, s-a lamentat că ziariştii georgieni “încă mai duc lipsă de obiectivitate şi profesionalism”.
Desigur, nu a fost uitată nici tematica rusă. Astfel, Saakaşvili nu a exclus reluarea conflictului armat. Deşi a recunoscut că până la urmă “speră să se pună capăt ocupaţiei pe cale paşnică”. “Abhazia şi Osetia de Sud sunt practic anexate, până în prezent, de Rusia, trupele ruse sunt la 40 de Km de Tbilisi. Îmi este treamă că în curând va fi întreprinsă o nouă invazie. Dacă nu opui rezistenţă huliganilor, ei devin mai insolenţi”, a spus el.
Spre sfârşit, Saakaşvili a anunţat că trupele georgiene vor fi dislocate, în viitorul apropiat, în sudul Afganistanului, unde acum, contingentul maericano-britanic desfăşoară o operaţiune de anvergură. În treacăt fie spus, cei 750 de militari georgieni care vor fi dislocaţi în provincia Ghilmend au fost deja botezaţi în SUA “Brigada Holbrooke”, după numele reprezentantului special al preşedintelui SUA pentru Afganistan şi Pakistan, Richard Holbrooke.

Related posts

Leave a Comment