Iulian Chifu la RFI: Episodul Rogozin, o provocare şi un test

Episodul Rogozin a fost o provocare, prin care vicepremierul rus a încercat şi să testeze reacţii ale administraţiilor din regiune, inclusiv ale României. Este în spaţiul provocărilor şi se potriveşte şi cu personajul, spune, la RFI, Iulian Chifu, fost consilier prezidenţial pe probleme de securitate. Iulian Chifu comentează şi răspunsul dat de România.

”A fost o provocare şi o formulă prin care Dmitri Rogozin încerca să testeze inclusiv noua administraţie de la Bucureşti. Pe de altă parte, să vii în Republica Moldova inventând peste noapte o ceremonie de salutare a 25 de ani a pacificatorilor, ca să nu pui titlul de 25 de ani de ocupaţie în regiunea separatistă, mi se pare o provocare şi o impunitate. Până la urmă, totul a fost o provocare cap coadă şi o testare a formulelor în care Uniunea Europeană, diferitele administraţii ale statelor membre reacţionează, poate şi o tentativă de a rupe şi de a creea falii între statele europene pentru diferitele forme de reacţii. Cam aici aş plasa această întâmplare”, spune Iulian Chifu.

 

El a adăugat că autorităţile române au avut o reacţie corectă, în ansamblu, însă crede că ministrul Apărării nu ar fi trebuit să comenteze deloc incidentul. ”Autorităţile române nu au treacţionat prin domnul Ţuţuianu. Autorităţile române au reacţionat prin aplicarea ad literam a angajamentelor pe care România le are, prin respingerea dreptului de survol, mai ales că Republica Moldova însăşi refuzase, în mod explicit, prin notă oficială dată şi publicităţii vizita lui Rogozin. Domnul Ţuţuianu a reacţionat la o întrebare în cu totul alt context. Din punctul meu de vedere nu cred că Ministrul Apărării era cel mai recomandat să dea orice tip de reacţii. În locul domnului Ţuţuianu m-aş fi abţinut şi aş fi trimis către Ministerul Afacerilor Externe sau către Administraţia Prezidenţială”, mai spune Iulian Chifu.

 

Citiţi mai mult AICI  

Related posts

Leave a Comment