Iușcenco condamnă atrocitățile comunismului


Președintele ucraineanVictor Iușcenco a promis că în curând cei de la Kiev vor o considera și aplica la nivel legislativ echivalare a nazismului cu stalinismul. Șeful statului ucrainean a declarat acest lucru la data de 11 octombrie, când a participat la evenimentele prilejuite celor douăzeci de ani de reînhumare a victimelor represiunilor din Demyanov Laz.”Cunoașterea adevărului despre stalinism și despre crimele acestuia este necesară nu doar Ucrainei, dar și pentru întreaga Europă și luem”, a declarat Iușcenco. În context, el a amintit de inițiativa Parlamentului European care își propune să declare data de 23 august ca Zi europeană a comemorării victimilor tuturor regimurilor totalitariste. De asemenea, șeful statului ucrainean a menționat că Adunarea Parlamentară a OSCE a adoptat o reyoluție prin care condamnă stalinismul și nazismul, egalându-le, ca fiind două regimuri represive care s-au perindat în Europa. “În Polonia, Lituania, Letonia, Estonia stalinismul este condamnat alături de nayism în plan legislativ. Sunt convins, va veni timpul ca acest lucru să-l facă și Ucraina”, a psu Iușcenco.
În alt context, Iuşcenko a cerut ca simbolurile sovietice să fie aruncate “la groapa de gunoi a istoriei”. Preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko a cerut duminică, la inaugurarea muzeului dedicat victimelor poliţiei secrete a URSS, NKVD, să fie aruncate “la groapa de gunoi a istoriei” monumentele sovietice şi a criticat “imperialismul rus”.
“Monumente pentru gloria liderilor comunişti, care dispreţuiau, urau şi executau poporul nostru (…) se ridică încă în satele şi oraşele noastre”, a declarat el, referindu-se la statuile care există în continuare în numeroase localităţi, începând cu o efigie a lui Lenin de la Kiev.
“Este timpul să debarasăm ţara noastră de aceste simboluri satanice, să trimitem, în sfârşit, aceşti idoli comunişti la groapa de gunoi a istoriei”, a spus Iuşcenko.
Preşedintele, un prooccidental care întreţine relaţii foarte dificile cu Rusia, a acuzat Moscova să vrea să îşi impună din nou tutela asupra Ucrainei. “Nu ne permitem o revanşă a forţelor postcomuniste şi imperialiste”, a spus el.
Iuşcenko s-a exprimat cu ocazia inaugurării în regiunea Ivano-Frankivsk (vest) a unui muzeu în memoria execuţiei a sute de deţinuţi politici de către NKVD, în iunie 1941, când trupele Germaniei naziste împingeau înapoi forţele sovietice.
Ucraina şi Rusia au diferende în mai multe dosare istorice, în special în ceea ce priveşte marea foamete orchestrată de Stalin în 1992-1993.
De asemenea, Rusia acuză Kievul să glorifice naţionaliştii antisovietici, care au luptat alături de nazişti în timpul celui de al Doilea Război Mondial și în loc să ”mulțumească Pactului Molotov-Ribbentrop că a format statul ucrainean din teritoriile altor popoare-Polonia, România, Rusia”- aceasta îl denunță.

Related posts

Leave a Comment