Istvan Vakar la RFI: Suspendarea Liceului Catolic din Târgu-Mures va atârna în decizia vizitei Papei Francisc în România

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Istvan Vakar, spune la RFI că în Ardeal există cea mai importantă episcopie a catolicismului din această parte a Europei, iar în condiţiile  în care anul viitor se doreşte o vizită a Papei Francisc în România suspendarea activităţii Liceului Teologic Romano-Catolic va atârna în decizia care va fi luată la Vatican.

Aproximativ 2.000 de persoane au protestat aseară în faţa Prefecturii din Târgu-Mureş pentru a convinge Ministerul Educaţiei să asigure funcţionarea Liceului Teologic Romano-Catolic cu predare în limba maghiarăInspectoratul Şcolar Mureş susţine că din punct de vedere juridic liceul în cauză nu mai există, în urma unei decizii judecătoreşti definitive.

 

În timp ce participanţii la protest, printre care şi Istvan Vakar – vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, reclamă că această problemă nu a fost rezolvată în ultimele luni, aşa cum s-a promis.

 

“Piaţa era arhiplină, am văzut oameni veniţi de la Cluj şi din Secuime. Au participat şi oameni politici printre care şi Kelemen Hunor, dar el nu a luat cuvântul. Protestul a fost organizat de Biserica Catolică şi ne-am adunat să ne rugăm împreună, pentru a cere Ministerului Educaţiei rezolvarea situaţiei” – spune la RFI Istvan Vakar.

 

Tot el susţine că acest impas dăunează în primul rând elevilor care nu ştiu la ora actuală ce vor face în viitorul an şcolar.  „Am vrut să susţinem părinţii, dar mai ales elevii  care studiază în această şcoală confesională. In jur de  400 de elevi pe diferite clase studiază la Liceului Teologic Romano-Catolic cu predare în limba maghiară, iar  lipsa unui verdict clar  este cel puţin ciudată. Din păcăte incertitudinea e şi mai interesantă în condiţiile în care drepturile confesionale sunt garantate prin Constituţie”.

 

Istvan Vakar spune că în condiţiile  în care anul viitor se doreşte o vizită a Papei Francisc în România acest conflict va atârna în decizia care va fi luată la Vatican. Totuşi pe subiectul recentelor inflamări în spaţiul public pe teme etnice Vakar Istvan spune că nu sunt tensiuni între maghiari şi români, ci că uneori asistăm la vorbe aruncate în vânt a celor lipsiţi de cultura dialogului.  

Related posts

Leave a Comment