Iranul a prezentat 30 de rachete balistice

Forţele armate iraniene au prezentat duminică 30 de rachete balistice de tip Sejil şi Ghadr cu o rază de acţiune de 2.000 kilometri, în cursul unei defilări anuale, relatează AFP.Un număr de 12 rachete Sejil şi 18 rachete Ghadr ce utilizează combustibil solid au fost prezentate în timpul unei defilări militare în sudul capitalei iraniene. Este pentru prima dată când Iranul arată un număr atât de important de rachete balistice teoretic capabile să lovească Israelul, dar şi bazele militare americane din regiune, remarcă AFP, citată de Agerpres.

Totodată, Teheranul va prelua luni controlul centralei nucleare civile de la Boushehr, construită de ruşi în sudul Iranului, a declarat duminică Ali Akbar Salehi, directorul Organizaţiei iraniene pentru Energie Atomică (OIEA). ‘Mâine, centrala de la Bushehr de 1.000 de megawaţi va fi predată Iranului, dar timp de încă doi ani se va afla sub garanţia părţii ruse şi experţi ruşi vor rămâne la faţa locului pentru a da sfaturi şi asistenţă tehnică’, a declarat Salehi, citat de Irna.

O ceremonie oficială este prevăzută luni în prezenţa lui Salehi, a ministrului energiei Hamid Chit-Chian şi a unor responsabili ruşi. Centrala de la Bushehr, sub controlul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică /AIEA/, a fost construită de Agenţia federală rusă pentru energie atomică (Rosatom), scrie www.romanialibera.ro.

Related posts

Leave a Comment