RFI: Ipoteza ”Dragnea premier” capătă contur. Legea 90/2001, contestată la Curte

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat, miercuri, la Parlament, că va trimite joi la Curtea Constituţională o sesizare în privinţa Legii 90/2001. Aceasta prevede că pot fi membri ai Guvernului persoanele care nu au suferit condamnări penale. Liviu Dragnea a recunoscut ca acest act normativ este motivul pentru care nu a fost propus premier din partea PSD-ALDE, potrivit RFI România.

Întrebat dacă va contesta legea 90/2001, Victor Ciorbea a spus: “De mâine încolo vorbim, dragilor”.

 

Chestionat în continuare dacă sunt argumente să sesizeze CCR, Avocatul Poporului a răspuns: “O să vedeţi că sunt argumente beton în sensul soluţiei pe care o voi da mâine. V-am promis că după învestire. O să vedeţi câte texte din Constituţie, din diverse Convenţii internaţionale sunt încălcate în opinia noastră”.

 

FÎntrebat dacă mâine trimite sesizare la CCR, Victor Ciorbea a răspuns:  “Da”.

 

Chestionat dacă legea 90/2001 încalcă convenţiile internaţionale despre care vorbeşte, Victor Ciorbea a răspuns afirmativ.

 

La întrebarea dacă contestă această lege, Avocatul Poporului şi-a nuanţat răspunsul: “Nu ştiu dragă, nu se ştie. Vom vedea mâine. Mâine după ce înregistrez la Curte, că e normal să ajungă la Curte mai întâi. O să primiţi foarte frumos, cu explicaţii, am făcut o sinteză de cinci pagini din 15, 17. Deci aveţi timp să extrageţi, să daţi tot ce este mai bun. E în temeiul acestei autosesizări despre care v-am anunţat”.

 

În 19 decembrie, Avocatul Poporului a anunţat că decizia cu privire la constituţionalitatea sau neconstituţionalitatea art. 2 din Legea nr. 90/2001, care prevede că nu pot fi membri ai Guvernului persoanele care au fost condamnate, va fi luată după învestirea viitorului Guvern.

 

Legea 90/2001 prevede că pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate.

 

Liviu Dragnea are o condamnare de doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumul. El a fost găsit vionovat că a fraudat scrutinul din 2012 când a avut loc referendumul de suspendare a preşedintelui de atunci Traian Băsescu.

Related posts

Leave a Comment