Interesele României, promovate în Iordania de Familia Regală

Membrii Familiei Regale a României au efectuat o vizită oficială în Iordania. Alături de Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta, Custodele Coroanei României, şi Principele Radu, s-au aflat şi reprezentanţi ai universităţilor româneşti, interesate de cooperarea cu instituţiile în învăţământ superior din regatul din Orientul Mijlociu. Iată comunicatul de presă primit din partea Casei Majestăţii Sale Regelui: 

În zilele de 8-11 octombrie 2017, Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta, Custodele Coroanei şi Principele Radu au efectuat o vizită în Regatul Haşemit al Iordaniei. A fost cea mai amplă vizită externă a Familiei Regale din anul 2017.

 

Duminică, 8 octombrie 2017, în cursul după-amiezii, Principesa Moştenitoare Margareta, Custodele Coroanei, şi Principele Radu au sosit la Amman. La Aeroportul Internaţional Regina Alia, Alteţele Lor Regale au fost întâmpinate de Alteţa Sa Regală Principesa Muna Al-Hussein, mama suveranului haşemit, şi de ambasadorul României în Iordania, Excelenţa Sa domnul Nicolae Comănescu.

 

Custodele Coroanei şi Principele Radu au fost însoţiţi în vizita din Iordania de un grup de rectori ai universităţilor din România, condus de profesorul universitar Sorin Cîmpeanu, preşedintele Consiliul Naţional al Rectorilor, de secretarul de Stat din Ministerul Educaţiei, dl Gigel Paraschiv, de preşedintele Comitetului Sportiv şi Olimpic Român, dl Mihai Covaliu, precum şi de directorul executiv al Crucii Roşii Române, dl Ioan Silviu Lefter.

 

În prima zi a vizitei, luni, 9 octombrie, Principesa Moştenitoare Margareta a vizitat Semiluna Roşie a Iordaniei. Aici, Alteţa Sa Regală s-a întâlnit cu Preşedintele Semilunii Roşii iordaniene, E.S. dl. dr. Mohammed Al-Hadid şi cu membrii Comitetului Director. Cu ocazia vizitei, Principesa Moştenitoare, preşedinta Crucii Roşii Române, a fost distinsă cu Medalia de Aur a Semilunii Roşii Iordaniene.

 

Vizita Principesei Moştenitoare a continuat la Centrul Naţional de Oncologie “Regele Hussein” unde Alteţa Sa Regală a fost primită de Principesa Ghida Talal, Preşedinta Centrului. Instituţia medicală, fondată în oraşul Amman cu ani în urmă, are astăzi una dintre cele mai avansate tehnologii în tratarea şi cercetarea cancerului din întreaga regiune a Orientului Apropiat.

 

De asemenea, în aceeaşi zi, Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu au vizitat Comitetul Olimpic iordanian. Aici, Alteţele Lor Regale s-au întâlnit cu Principele Feisal Al-Hussein, Preşedintele Comitetului. În România, Comitetul Sportiv şi Olimpic se află sub Înaltul Patronaj al Majestăţii Sale Regelui Mihai I.

 

Prima zi a vizitei regale la Amman s-a încheiat cu prânzul oferit de Principesa Muna Al-Hussein în onoarea Alteţelor Lor Regale. Au luat parte membri ai Guvernului iordanian şi personalităţi ale societăţii iordaniene. De asemenea, au fost prezente personalităţi din delegaţia românească, participantă la vizita Alteţelor Lor Regale.

 

În cursul zilei de marţi, 10 octombrie 2017, a doua zi a vizitei în Regatul Haşemit al Iordaniei, Alteţele Lor Regale au continuat bogata agendă a vizitei.

 

Principele Radu a vizitat Comitetul Naţional Paralimpic al Iordaniei şi a fost întâmpinat de Alteţa Sa Regală Principele Mered al Iordaniei, preşedintele Comitetului Naţional Paralimpic din ţara sa. Principele Radu este patronul regal al Comitetului Naţional Paralimpic din România.

 

În cursul dimineţii de marţi, Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu au fost oaspeţii Consiliul Iordanian de Asistenţă Medicală, aflat sub preşedinţia Alteţei Sale Regale Principesa Muna Al-Hussein. La întâlnire a luat parte delegaţia rectorilor din România, condusă de profesorul universitar Sorin Cîmpeanu, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor din România.

 

Marţi, la ora amiezii, Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu au vizitat, împreună cu întreaga delegaţie universitară, cu membrii Comitetului Sportiv şi Olimpic Român şi cu reprezentanţii Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România cimitirul regal din Amman, unde s-au recules la mormântul Regelui Hussein al Iordaniei, precum şi la mormântul fondatorului statului iordanian, Regele Abdullah I.

 

La Societatea Regală de Ştiinţe, Alteţa Sa Regală Principele Radu s-a întâlnit cu conducerea societăţii şi cu rectorul şi prorectorii Universităţii Tehnologice “Principesa Sumaya”. Au luat parte rectorii universităţilor din România care participă la vizită.

 

Principele Radu a avut apoi o întâlnire cu ministrul Învăţământului Superior şi Cercetării Ştiinţifice, dl profesor Adel Tweisi. A luat parte întreaga delegaţie a rectorilor români.

 

Principele Radu şi delegaţia românească au vizitat apoi Universitatea Iordaniei, cea mai mare instituţie de învăţământ superior din Regatul Haşemit, care a fost fondată în anul 1962 de către Regele Hussein şi are astăzi 45 000 de studenţi.

 

Conducerea universităţii a oferit apoi un prânz de lucru Alteţei Sale Regale şi distinşilor invitaţi români. La prânzul de lucru a luat parte ministrul Învăţământului Superior şi Cercetării Ştiinţifice.

 

În cursul după-amiezii, Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare Margareta s-a întâlnit la Amman cu Majestatea Sa Regele Abdullah al II-lea. Întâlnirea a avut un caracter privat.

 

În ziua de miercuri, 11 octombrie 2017, a treia zi a vizitei în Regatul Haşemit al Iordaniei, Custodele Coroanei şi Principele Radu au continuat vizita în oraşul Amman şi în alte importante centre ale ţării.

 

Principele Radu a vizitat Universitatea iordaniană pentru Ştiinţe şi Tehnologie din oraşul Irbid unde Alteţa Sa Regală s-a întâlnit cu dl. Prof. Dr. Omar Jarrah, rectorul Universităţii. Au luat parte rectorii universităţilor din România care participă la vizită. Aceştia au încheiat un memorandum de înţelegere privind colaborarea bilaterală cu Universitatea în cadrul programului Erasmus Plus finanţat de Uniunea Europeană.

 

De asemenea, Principele Radu a vizitat Spitalul Universitar Regele Abdullah, aflat sub coordonarea Universităţii, înfiinţat în anul 2011. Aici, a vizitat laboratorul spitalului şi Centrul Cardiologic Principesa Muna Al-Hussein. În încheierea vizitei la Irbid, Alteţa Sa Regală s-a aflat la Institutul Nanotehnologic al aceleiaşi Universităţi.

 

Vizita Principelui Radu a continuat la Universitatea Haşemită din oraşul Zarqa. Aici, Alteţa Sa Regală a avut o întâlnire cu Prof. Kamal Bani-Hani, Preşedintele Universităţii, precum şi cu vicepreşedinţii instituţiei de învăţământ. Universitatea deţine un parc energetic funcţional, care acoperă întreg necesarul energetic al instituţiei. Alteţa Sa Regală a vizitat, în final, Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Haşemite, precum şi parcul energetic. Conducerea universităţii a oferit, apoi, un prânz de lucru Alteţei Sale Regale, precum şi delegaţiei universitare.

 

De asemenea, în cursul serii de miercuri, Alteţele Lor Regale vor lua parte la o recepţie organizată la Amman de ES dl Nicolae Comănescu, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României în Regatul Haşemit al Iordaniei. Vor fi prezenţi la eveniment Alteţa Sa Regală Principesa Muna Al-Hussein, reprezentanţi ai Guvernului iordanian, membri ai Corpului Diplomatic, personalităţi din învăţământul universitar, din mediul economic şi din comunitatea românească.

 

Membrii Familiei Regale a României vizitează pentru a şaptea oară Iordania, după vizitele din anii 1996, 2004, 2010, 2012, 2013 şi 2014. Majestăţile Lor Regele Mihai I şi Regina Ana au fost oaspeţii Familiei Regale a Iordaniei în anul 1995.

 

În ultimele două decenii, România a fost vizitată de Majestatea Sa Regele Abdullah al II-lea (2005), de Alteţa Sa Regală Principesa Muna, mama suveranului haşemit (2006, 2011, 2013, 2015, 2016 şi 2017), precum şi de Alteţele Lor Regale Principele El Hassan bin Talal, Principesa Sarvath, Principele Ali şi Principesa Rym.

 

Vizita din Iordania este a şaptea vizită peste hotare a Familiei Regale, din acest an. În zilele de 6-9 februarie 2017, Principele Radu a efectuat o vizită în Anglia, în compania preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova, dl Andrian Candu. În luna aprilie, Principele Radu a vizitat Republica Turcia, participând la al XX-lea Summit Marmara de la Istanbul, iar în luna mai a vizitat Republica Moldova, fiind prezent în Chişinău şi în localităţile Ocolina şi Ţepilova Mare. În zilele de 11-14 mai, Principele Radu a reprezentat pe Custodele Coroanei într-o vizită oficială în Polonia. În zilele de 2-4 iunie 2017, Principele Radu a făcut o vizită în oraşul Soultzmatt din Franţa, pentru a comemora un secol de la moartea soldaţilor români din Alsacia. În zilele de 16-19 iunie, Principesa Moştenitoare şi Principele Radu au vizitat Bulgaria, pentru a aniversa pe Regele Simeon al II-lea la împlinirea vârstei de 80 de ani.

Related posts

Leave a Comment