Industria romanească în declin


Cifra de afaceri din industrie a continuat să scadă a noua lună consecutiv, sector afectat puternic încă din toamna anului trecut.Diminuarea afacerilor din industria extractivă şi de prelucrare a contribuit cel mai mult la scăderea cifrei de afaceri pe ansamblul activităţilor din industrie, ajungând, în prima lună a trimestrului III, la o contracţie de 16,6% faţă de iulie 2008, arată ultimele date furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Astfel, afacerile din industria extractivă s-au redus în iulie cu 24,1% faţă de aceeaşi lună din 2008, iar din cea prelucrătoare, cu 16,3%, arată raportul INS. Pe marile grupe industriale, cifra de afaceri din industria energetică a înregistrat cel mai mare declin în iulie, de 29% faţă de aceeaşi lună din 2008.
De asemenea, industria bunurilor intermediare a iînregistrat scăderi semnificative de -26,9%, precum şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată, cu o contracţie de -19,5%, în timp ce industria bunurilor de uz curent şi în industria bunurilor de capital au raportat scăderi ceva mai mici, de de 6,7% şi respectiv 3%.

În schimb, faţă de iunie, cifra de afaceri din industrie a crescut în iulie pe total industrie cu 0,2%.

Related posts

Leave a Comment