Încăierări sângeroase între muncitori și poliție la Cluj

„Ieri la orele 10 înainte de amiază, organizația partidului social democrat din localitate, a ținut o mare adunare de protestare împotriva guvernului, în localul de întruniri al muncitorilor din strada Văii nr.5. Au participat după relatările poliției peste două mii de muncitori, iar după relatările social democraților, peste cinci mii de muncitori. Sala a devenit neîncăpătoare, așa că manifestanții au stat prin curte și în stradă. Au luat cuvântul muncitorii Hofer, Urzică, Stroia, Bartalis. În urmă s-a redactat un protest, pe care muncitorii urmau să-l predea directorului ministerial, dl. Valer Moldovan.

Pregătirile din ajun ale autorităților

Autoritățile fiind puse în cunoștință din ajun de această manifestație, au făcut toate pregătirile de lipsă pentru a împiedica demonstrația pe străzi. Pentru intimidarea social-democraților, sâmbătă după-amiază pe la orele 6 jumătate, au fost purtate pe străzile Clujului câteva companii de soldați echipați. Pentru întărirea forțelor jandarmerești au fost aduse din Oradea două plutoane de jandarmi.

De dimineață au fost concentrate forțele polițienești și jandarmerești în jurul localului întrunirii. Străzile Șaguna, Memorandumului, Băii au fost barate de puternice cordoane de jandarmi și polițiști. La prefectura județului și la liceul <<Gheorghe Barițiu>> au fost concentrate noui forțe jandarmerești și polițienești.

Primul contact cu forța publică

După terminarea vorbirilor, social democrații au părăsit sala întrunirii, voind să se încoloneze pentru a face demonstrația pe străzi. Când a dat să părăsească localul însă, ieșirea le-a fost barată de puternice cordoane de polițiști și jandarmi. Socialiștii au încercat să rupă cordoanele, fapt ce a provocat câteva busculade între manifestanți și poliție.

A urmat apoi obișnuitele parlamentări între reprezentanții social democraților și între autorități. Erau de față din partea autorităților dl. Prim procuror Rihard Filipescu, căpitanul de jandarmi Scriban și secretarul chesturii poliției din Cluj. Parlamentările au fost duse din partea social democraților de către Stroia și președintele social democraților Ujhelyi. Era un vacarm îngrozitor. Din strigătele disperate ale muncitorilor se desprindeau următoarele: <<Destul a fost cu vorbele!>>. <<La fapte!>>.

Parlamentările au ținut mai mult de un sfert de ceas, în timp ce manifestanții au putut să împingă câțiva metri înapoi cordoanele de polițiști și jandarmi.

Atacul

La un moment dat vreo 20 de tineri socialiști, unii dintre ei desculți, au început să împingă masa de manifestanți înspre cordoanele de polițiști și jandarmi, fapt ce a prilejuit o nouă încăierare, de astă dată fatală. Din mijlocul mulțimii o piatră mare a fost îndreptată spre autorități, lovind în cap pe un jandarm, care rănit grav a fost transportat la <<Salvare>>.

Autoritățile au dat ordine jandarmilor să tăbărască asupra manifestanților, producându-se o gravă încăierare sângeroasă.

Ca din pământ au răsărit câteva detașamente de jandarmi, cari cu paturile de armă și cu bastoanele de gumă s-au năpustit asupra manifestanților, bătându-i măr. La orele 12 fără un sfert, în Strada Văii erau numai chiote și vai. Publicul strâns în număr mare, în capătul străzilor Șincai și Memorandumului, privea și cu frică și cu scârbă la acest spectacol sângeros. În câteva minute, social democrații au fost împrăștiați și liniștea restabilită.

 

 

Bilanțul Adunării

În urma încăierării, au fost grav răniți 18 muncitori, cari au fost transportați la clinică. Au fost arestați trei manifestanți. În cursul zilei, numărul arestaților a sporit, fiind arestați încă vreo 15 socialiști.

Ce spun fruntașii social-democrați?

Dl. Dr. Lucian, deputat, întrebat de ziariști asupra acestor incidente a declarat că întreaga vină o poartă autoritățile, deoarece au împiedicat demonstrația pașnică a muncitorilor.

În cursul zilei de ieri, în toate părțile mai expuse ale orașului au patrulat jandarmi, deoarece se svonise că spre seară social democrații vor încerca o nouă demonstrație. Demonstrația nu s-a produs însă, așa că autoritățile n-au mai avut ocazia să pună în aplicare sistemul”. [„Națiunea”, anul V, nr.42, Cluj, 24 februarie 1931].

Related posts

Leave a Comment