#În puţine cuvinte sau #SMS-urile soldaţilor din Primul Război Mondial pot fi citite la Universitatea Babeş-Bolyai

Universitatea Babeş-Bolyai a organizat o expoziţie de fotografii şi de cărţi poştale care datează din timpul Primului Război Mondial. Unele dintre ele provin din colecţii private, iar altele au fost oprite de cenzura de război, care controla toate misivele. Aceste mesaje şi fotografii nu au fost însă distruse, ci arhivate, iar acum reprezintă o adevărată comoară pentru istorici.

Cărţile poştale de uz militar din perioada Primului Război Mondial au fost tipărite pe diferite cartoane colorate. Unele dintre ele erau ilustrate, iar altele nu erau decât simple bucăţi de hârtie galbenă, roşie sau albastră. Cele care erau ilustrate conţineau desene şi picturi cu rol propagandistic, dar şi fotografii cu valoare documentară mare, realizate pe diferite fronturi de militarii aflaţi în linia I. Cărţile poştale militare erau de mărimea unei palme şi erau distribuite soldaţilor înainte de câte o bătălie decisivă, pentru a trimite celor dragi un ultim gând. Dimensiunea textului care încăpea pe aceste cărţi poştale este cam cât un SMS mai lung, însă, de multe ori, acest SMS ajungea la destinatar după moartea expeditorului. Sau, în unele cazuri, nu mai ajungea niciodată. Acum, aceste cărţi poştale, cu ilustraţiile şi cu textele lor, pot fi văzute în cadrul unei expoziţii găzduite de Colegiul Academic al Universităţii Babeş-Bolyai. Această expoziţie face parte dintre manifestările dedicate Centenarului Marii Uniri, spune rectorul universităţii clujene, academicianul Ioan-Aurel Pop.

 

Acestă expoziţie este foarte importantă deoarece arhivele austro-ungare, preluate apoi de Arhivele Naţionale, au păstrat un număr impresionant de scrisori şi de cărţi poştale din timpul Primului Război Mondial, spune istoricul Ana Sima.

 

Cărţile poştale expuse la Cluj conţin fraze simple, scurte. Una dintre ele redă chintesenţa veştilor bune. ”În puţine cuvinte, vă dau de ştire că sunt viu şi sănătos”, spunea un soldat, după cum remarca istoricul Ioan Bolovan. Un altul îi trimitea unui învăţător bistriţean felicitări de Crăciun şi, cu ironie amară, îi ura ”poftă bună la cârnăţărie” şi adauga cu regret că ”aici lucruri de porc nu se găsesc”. În general, aceste cărţi poştale oferă detalii despre viaţa ostaşilor armatei austro-ungare de pe diferite fronturi şi îi ajută pe istorici să reconstituie atmosfera din anii Primului Război Mondial.

Related posts

Leave a Comment