Impostorii Revoluţiei din Cluj vor certificate de revoluţionar


La 20 de ani de la Revoluţia din anul 1989 şi de la căderea regimului comunist, un nou scandal agită apele în rândul membrilor celor cinci asociaţii care îi reunesc pe cei care spun că au participat la răsturnarea comunismului. Liderul Asociaţiei pentru Adevărul Revoluţiei, Aurel Coltor, care îi reprezintă pe răniţi şi pe membrii familiilor celor ucişi la Revoluţie, afirmă că au primit sau sunt pe cale să primească certificate de revoluţionar o serie de oameni care s-au opus demonstranţilor, inclusiv unii foşti ofiţeri de Miliţie sau de Securitate, pe care i-a nominalizat în cadrul unei conferinţe de presă.Preşedintele Asociaţiei pentru Adevărul Revoluţiei din Cluj spune că este pe cale să obţină un cetificat de revoluţionar o fostă angajată a Primăriei Cluj-Napoca, Maria Moldovan, astăzi pensionară. Aceasta conducea de facto serviciul de cadre al Primăriei în decembrie 1989, fără să fi fost o decizie scrisă în acest sens. Aurel Coltor spune că, pentru a se ocupa de dosarele de cadre al angajaţilor Primăriei, ea avea nevoie de aprobarea PCR şi de cea a Securităţii. În data de 21 decembrie 1989, Maria Moldovan a coborât, i-a insultat şi i-a scuipat pe revoluţionarii care protestau în stradă, în grupul condus de Călin Nemeş, spun membrii asociaţiei. Unul dintre aceşti revoluţionari, Radu Negru, spune că Maria Moldovan i-a numit huligani şi i-a ameninţat pe oameni cu Miliţia. Mai mult, după ce revoluţionarii l-au desemnat pe Nicolae Vălean drept primar interimar al Clujului, Maria Moldovan i-ar fi reproşat acestuia că a întinat idealurile PCR.
Acum, spun liderii Asociaţiei pentru Adevărul Revoluţiei, Maria Moldovan ar dori un certificat de revoluţionar pentru a profita de avantajele materiale pe care i le conferă un asemenea statut. Este vorba de indemnizaţii care pot ajunge până la valoarea salariului mediu pe economie, terenuri gratuite şi scutiri de plata unor taxe şi impozite.
Dosarul Mariei Moldovan a fost deblocat în urma unei interpelări formulate de deputatul PD-L Mircia Giurgiu. El spune că nu a făcut altceva decât datoria sa de parlamentar, pentru că Maria Moldovan are dreptul să primească un răspuns, pozitiv sau negativ la cererea sa. Giurgiu a spus că nu el este cel care judecă, ci cei de la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor şi cei de la Comisia Parlamentară pentru Revoluţionari. Parlamentarul clujean afirmă că, de fapt, totul ar fi o ceartă între diferite asociaţii de revoluţionari. El mai a spus că Maria Moldovan i-a relatat că ea ar fi fost, de fapt, cea care l-a angajat pe preşedintele Asociaţiei pentru Adevărul Revoluţiei, Aurel Coltor, ca funcţionar în cadrul Primăriei Cluj-Napoca, după căderea regimului comunist.
De asemenea, revoluţionarii clujeni afirmă că i-au găsit pe listele posesorilor de certificate de revoluţionar pe o serie de oameni care aveau, de fapt, misiunea să îi reprime pe protestatari. Unul dintre aceştia este fostul şef al Miliţiei Cluj, colonelul Stoian Rusu, care era spaima celor protestau împotriva regimului comunist. Liderii Asociaţiei pentru Adevărul Revoluţiei spun că au descoperit şi doi foşti ofiţeri de Securitate care au primit certificate de revoluţionar, identificaţi ca atare de fostul şef al Securităţii Cluj, generalul Ion Şerbănoiu. Numele lor sunt Sever Uţiu şi Radu Mureşan, însă ei susţin că nu este adevărat că ar fi făcut parte dintre cei care au luptat împotriva revoluţionarilor. Radu Mureşan este patronul firmei de pază şi securitate Nera Mureşan. El a spus, în repetate rânduri, că, de fapt, a luptat împotriva regimului comunist. Dovada că el a participat la evenimente este o colecţie de fotografii, pe care le-a realizat chiar în data de 21 decembrie. Însă revoluţionarii din asociaţia condusă de Aurel Coltor spun că, de fapt, fotografiile făcute de Radu Mureşan ar fi urmat să fie folosite de Securitate pentru a-i identifica pe protestatari, în cazul în care aceştia nu ar fi reuşit să răstoarne regimul comunist.

Related posts

Leave a Comment