Preşedintele moldovean, Igor Dodon efectuează o vizită de două zile la Bruxelles. Şeful statului va avea marţi mai multe întrevederi cu oficiali europeni. Este prima sa vizită în capitala Belgiei, care adăposteşte principalele instituţii ale Uniunii Europene, după ce a fost ales preşedinte al Republicii Moldova, în urma scrutinului prezidenţial din 13 noiembrie. La mijlocul lunii ianuarie, aflat la Moscova, Igor Dodon a reiterat că Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană ar putea fi anulat întrucât Republica Moldova nu ar avea nevoie de acest document, care nu a adus niciun beneficiu ţării, potrivit RFI România.
În cadrul vizitei, urmează să fie abordate subiecte legate de relaţiile bilaterale, realizarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, dar şi ”deficienţele care ar fi evidente după doi ani de implementare”.„Reiterez, trebuie să cooperăm absolut cu toţii. Totodată, această cooperare trebuie să aibă la bază interesele ţării noastre Republica Moldova”, afirmă şeful statului românesc de peste Prut.
Pe parcursul zilei de marţi, Igor Dodon va avea întrevederi cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, cu Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă şi de securitate, vicepreşedinte al Comisiei Europene, Federica Mogherini, cu preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, şi cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.
Luni seara, Igor Dodon anunţa pe pagina sa de Facebook că ar urma să se întâlnească şi cu reprezentanţii diasporei. A primit o solicitare de a desfăşura o eventuală întrevedere la care ar urma să discute despre Republica Moldova, despre problemele şi subiectele ”ce îi frământă pe cetăţenii moldoveni, aflaţi peste hotare”.
Dacă la Chişinău, Igor Dodon dă asigurări că toate relaţiile cu Uniunea Europeană vor fi păstrate, Acordul de Asociere nu va fi denunţat şi va dezvolta ”colaborarea multidimensională cu Uniunea Europeană”, la Moscova preşedintele pro-rus a ţinut să sublinieze că, dacă în 2018 Partidul Socialiştilor obţine majoritatea parlamentară, Acordul de Asociere cu UE va fi anulat şi ar iniţia în schimb o cooperare activă cu Uniunea Economică Eurasiatică. La scurt timp după declaraţiile lui Dodon la Moscova, reprezentanţii Comisiei Europene au anunţat că îl aşteaptă cu nerăbdare pe Igor Dodon la Bruxelles. Urmează să vedem care va fi astăzi reacţia oficialilor europeni.
În contextul vizitei lui Dodon, liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu a declarat luni seara la ProTv că ”la Bruxelles este destul de clar jocul pe care îl face Vlad Plahotniuc, liderul Partidului Democrat cu Igor Dodon.”Oficialii europeni ştiu că Plahotniuc l-a ajutat pe Dodon să câştige în campania electorală. Este bine să avem relaţii bune în ambele părţi, însă să sacrifici o astfel de oportunitate şi să faci aşa declaraţii iresponsabile cum a făcut domnul Dodon, nu e normal”, este de părere Maia Sandu.
”Agenda politică a lui Igor Dodon este făţiş pro-rusă şi împotriva Acordului de Asociere cu UE, care din iulie 2016 este pe deplin în vigoare.”Acest acord prevede o zonă de liber schimb aprofundat şi cuprinzător, care îi acordă Moldovei acces deplin la piaţa UE practic pentru toate produsele, iar Moldova are la dispoziţie până la 10 ani pentru a proceda în mod similar, eliminând tarifele la importurile din UE”, se arată într-o analiză, publicată de Michael Emerson, expert al Centrului pentru Studii Politice Europene de la Bruxelles şi Dionis Cenuşă, expert al Centrului Analitic Expert-Grup.
Exporturile moldoveneşti spre Uniunea Europeană au crescut de la 444 milioane dolari SUA în anul 2005 la 1 miliard şo 218 milioane dolari SUA în anul 2015, ceea ce reprezintă o creştere de 274%. În aceeaşi perioadă, exporturile moldoveneşti spre Rusia au scăzut de la 347 milioane dolari SUA la 241 milioane dolari SUA, ceea ce reprezintă o scădere de 30%. Exporturile moldoveneşti spre UE au crescut de la 1.103 milioane dolari SUA în anul 2012 până la 1.218 milioane dolari SUA în anul 2015, o creştere de 11%, pe când exporturile spre Rusia au fost în scădere.
”Motivele orientării spre UE sunt clare. UE deja liberaliza importurile din Moldova de prin anul 2006 (prin intermediul Sistemului Generalizat de Preferinţe – GSP, GSP+) şi, mai activ, după anul 2008 (Preferinţele Comerciale Autonome), înainte de semnarea Acordului de Asociere. Între timp Rusia a preferat să procedeze invers şi să sancţioneze importurile din Moldova apelând la manipularea în scopuri politice cu standardele tehnice, în special fiind vorba de standarde privind siguranţa produselor agricole (atât pentru cele de origine vegetală, cât şi cele de origine animală)”.
Alegerea politică a Moscovei a fost că Moldova trebuie pedepsită dur pentru aprofundarea cooperării cu UE. Mai exact, în septembrie 2013 Rusia a interzis importul de vinuri moldoveneşti, în iulie 2014 a interzis importul de fructe şi legume proaspete, iar în august 2014 a introdus taxe de import la 19 categorii de produse (contrar obligaţiilor prevăzute de Acordul privind Zona de Comerţ Liber din cadrul CSI, pe care ambele state l-au ratificat), susţin experţii.