Hunor Kelemen ia partea Guvernului Ungariei, care a interzis diplomaţilor maghiari să participe la recepţiile oficiale de Ziua Naţională a României

Preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, consideră că poziţia autorităţilor de la Budapesta, care au interzis diplomaţilor maghiari să participe la sărbătorirea Zilei Naţionale a României, la 1 Decembrie, este una corectă. Mai mult, Hunor Kelemen este de părere că 1 Decembrie, atunci când românii aniversează Unirea Transilvaniei cu Regatul României, nu are cum să fie o zi de sărbătoare pentru maghiari.

Hunor Kelemen este de părere că autorităţile române ar fi de vină pentru înrăutăţirea relaţiilor româno-maghiare, pentru că ar fi luat decizii care ar fi îngrădit drepturile maghiarilor.

 

Declaraţiile liderului UDMR au fost făcute cu o zi înainte de întâlnirea pe care Hunor Kelemen o va avea cu premierul Ungariei, Viktor Orban. Şeful Guvernului de la Budapesta va vizita judeţul Satu Mare pentru a sprijini UDMR în Campania electorală pentru alegerile parlamentare. Şeful diplomaţiei maghiare, Peter Szijarto, a interzis diplomaţilor maghiari să participe la evenimentele care au marcat sărbătorirea Zilei Naţionale a României, de 1 Decembrie. De asemenea, vicepremierul maghiar, Zsolt Semjen, a lansat critici dure la adresa României, tot în acest context. Însă, în acest an, autorităţile române au transmis mesaje publice de felicitare maghiarilor cu prilejul sărbătorii lor naţionale, de 15 martie, când este comemorată declanşarea Revoluţiei de la 1848. Şi aceasta deşi în 1848, românii şi maghiarii au luptat în tabere adverse.

Related posts

Leave a Comment