Hotelul Transilvania din Cluj-Napoca a fost inclus în Ruta Culturală „Historic Cafes Route”

Hotelul Transilvania, renumit pentru mențiunea sa în romanul „Dracula” de Bram Stoker, a fost recent inclus în prestigioasa rută culturală „Historic Cafes Route” (Ruta Cafenelelor de Aur din Europa), sub Înaltul Patronaj al Consiliului Europei. Această recunoaștere subliniază importanța istorică și culturală a hotelului, atrăgând atenția asupra bogatei sale moșteniri și rolului său în promovarea tradițiilor locale.

Evenimentul de sărbătorire

Admiterea Hotelului Transilvania în „Historic Cafes Route” va fi sărbătorită pe 29 iunie, începând cu ora 12:00, printr-un eveniment de amploare. Ceremonia va include decorarea clădirii cu plăcuța onorifică a Consiliului Europei și va marca primul discurs oficial al noului președinte al rutei, Arnold Gunter Klingeis. Este pentru prima dată când un român preia conducerea unei rute culturale europene, Klingeis fiind reprezentantul Brukenthal Palace Cafe Avrig.

Evenimentul va fi animat de diverse activități culturale și artistice, inclusiv prezentări de modă, recitaluri muzicale live și vizionarea unui scurtmetraj documentar despre cele mai celebre ecranizări ale romanului „Dracula”. De asemenea, invitații vor fi răsfățați cu o călătorie culinară inspirată de meniurile istorice ale restaurantului hotelului.

Meniul istoric

Pentru evenimentul special din 29 iunie 2024, Hotelul Transilvania a pregătit un meniu istoric care va include preparate rafinate, precum:

 • Supă de țelină și găluște
 • Limbă de vită cu buchet de salată și sos tartar
 • Salate de vară asezonate cu piept de rață și vinigrette cu pere sau brânză maturată
 • Pulpă de iepure cu morcovi sote și găluște din făină integrală
 • Ragout de căprioară cu pară în vin și mămăliguță cu trufe
 • Papricaș cu pulpe de pui dezosate
 • Împletită de vinete
 • Pulpă de rață cu măr copt, varză roșie și găluște din făină integrală
 • Rasol de miel cu piure din țelină și mămăliguță cu trufe
 • Budincă de morcovi cu sos de mere, fructe de pădure sau vanilie
 • Mere coapte cu sos de măr cu stafide sau sos de vanilie

„Participanții la acest important moment vor avea parte de o experiență cu adevărat deosebită, un periplu în istoria de peste 500 de ani a acestui celebru hotel, combinată cu trăiri contemporane, arome din trecut, planuri, idei și strategii pentru viitor”, a declarat Arnold Gunter Klingeis. La ceremonie vor fi prezenți reprezentanți ai rutei culturale europene, ai Consiliului Europei, oficialități locale și centrale, oameni de cultură și artă, precum și reprezentanți ai presei.

O istorie de peste 500 de ani

„Hotelul Transilvania înseamnă mult mai mult decât menționarea în romanul Dracula. El este legat de istoria străveche a Clujului. Din punct de vedere istoric, hotelul a fost ridicat peste ruinele reședinței guvernatorului Daciei Porolissensis, Cnaeus Minucius Faustinus Sextus Iulius Severus, menționat într-o diplomă militară romană emisă în 29 iunie 120 A.D. Există și o legendă care spune că în apropiere s-ar fi sinucis regele Daciei, Decebal. În Evul Mediu, actualul Hotel Transilvania era un han situat pe strada Platea Pontis, legând poarta principală de intrare în orașul medieval de piața centrală a Clujului. Istoria neîntreruptă a hotelului se întinde pe mai mult de o jumătate de mileniu”, a explicat Adriana Sava, directorul general al hotelului.

Related posts

Leave a Comment