Grădina Zmeilor: Tărâmul de poveste din Sălaj – află care este legenda locului

Dacă nu ți-ai făcut deja planuri de vacanță pentru această vară, ei bine, ar trebui să iei în considerare un loc unic în România, care este considerat cât se poate de special. Este vorba despre Grădina Zmeilor, un peisaj de-a dreptul spectaculos, cu o legendă impresionantă, locul unde stâncile ”prind viață”.

Cum se ajunge la Grădina Zmeilor?

Grădina Zmeilor este o arie protejată de interes național, fiind o rezervație naturală de tip geologic, floristic, faunistic și peisagistic. Situat în județul Sălaj, arealul acestei rezervații naturale se află la 10 km distanță față de orașul Jibou, în bazinul Almașului, pe teritoriul vestic al satului Gâlgău Almașului.

Deși este ușor de ajuns la Grădina Zmeilor, aceasta fiind în imediata apropiere a drumului național DN1H care leagă municipiul Zalău de Jibou, atunci când pășești pe poteca care te introduce în povestea locului simți că te afli la capătul pământului. Liniștea, frumusețea, peisajul unic și legendele care împânzesc întreaga rezervație, fac din aceasta un obiectiv turistic extrem de prețios.

Cei care ajung la punctul de belvedere au parte de o surpriză, un foișor. Una dintre cele mai cunoscute legende ale locului spune că o fată frumoasă care trăia pe aceste meleaguri era îndrăgostită de un soldat. Mama vitregă a fetei nu era de acord cu dragostea lor şi a blestemat-o pe aceasta. Astfel, fata s-a transformat în stană de piatră. Formațiunea stâncoasă care a inspirat această legendă nu mai există, fiind distrusă de inundațiile din 1973. O altă legendă spune că acum foarte mult timp în acea zonă au poposit mai mulți zmei. Le-ar fi luat localnicilor tot ce au găsit și tot ce aveau aceștia mai de preț, chiar și fiicele.

Turiștii vin în această zonă pentru a vedea cu ochii lor stâncile parcă sculptate. Acest tărâm magnific pare desprins din basmele copilăriei noastre. Peisajul îți taie răsuflarea, iar multor români nici măcar nu le vine să creadă că acest loc se află chiar la noi în țară.

 

Related posts

Leave a Comment