Germania: Uniunea Creştin-Socială se impune în Bavaria

La alegerile pentru Landtag-ul (Parlamentul regional) din Bavaria, Uniunea Creştin-Socială (CSU) a câştigat, iar liderul partidului, Horst Seehofer, va fi din nou prim-ministru în acest land federal. Partidul Liberal (FDP) nu a trecut pragul de 5% şi nu va mai fi prezent în Parlament, din care în următoarea legislatură vor mai face parte Partidul Social-Democrat (SPD), Partidul Ecologist şi Alegătorii Liberi (Freie Wähler), transmite RFI România.Uniunea Creştin-Socială bavareză (CSU), sora mai mică a Uniunii Creştin-Democrate (CDU), a redevenit forţa politică absolută din Bavaria. Aici s-au desfăşurat duminică alegeri pentru Landtag. La o săptămână înaintea alegerilor generale din Germania, scrutinul din Bavaria a evidenţiat slăbiciunea Partidului Liberal (FDP), care nu a reuşit să obţină cele cinci procente necesare pentru a intra în Parlament.

Potrivit estimărilor date publicităţii în cursul serii de către televiziunea germană ARD, pentru Uniunea Creştin-Socială (CSU) au votat peste 48% dintre cei chemaţi la urne. Pentru social-democraţi au votat cam 20%, pentru ecologişti şi alegătorii liberi în jur de 8%. Toate aceste cifre ar putea să sufere mici modificări, de ordinul sutimilor, ceea ce nu va schimba însă cu nimic victoria absolută a partidului prezidat de Horst Seehofer, cel care a condus şi până acum Guvernul bavarez (din care au mai făcut parte şi liberalii).

Într-o declaraţie făcută televiziunii ARD, Seehofer a spus că-şi va ţine promisiunile făcute în timpul campaniei electorale. Între altele, el a susţinut că nu va semna un acord de coaliţie cu Uniunea Creştin-Democrată a cancelarei Angela Merkel, dacă nu se va accepta propunerea lui privind introducrea unei taxe pe autostrăzi pentru automobiliştii străini.

Angela Merkel a respins definitiv această propunere, care ar însemna o discriminare a cetăţenilor din alte ţări, care doresc să folosească autostrăzile din Germania.

Privitor la acest litigiu, Seehofer a declarat televiziunii bavareze că este sigur că în final se va ajunge la o învoială. Totodată, Seehofer a spus că acum partidul său va face totul ca să asigure cancelarei Merkel o victorie la alegerile generale care vor avea loc duminica viitoare.

Vizibil marcat de înfrângerea suferită în Bavaria, liderul federal al liberalilor, Philipp Rösler, a spus că rezultatul scrutinului trebuie înţeles ca sunetul unei trâmbiţe care să-i trezească pe membrii partidului său.

Liderul Partidului Social-Democrat, Siegmar Gabriel, a interpretat alegerile din Bavaria ca un semnal electoral în favoarea obţinerii unei victorii pentru o viitoare alianţă social-democrat/ecologistă la nivel federal, deoarece intrarea liberalilor în Bundestag nu mai este sigură. Interpretări similare au făcut şi liderii ecologiştilor.

Related posts

Leave a Comment