Gastronomia nobiliară din Transilvania a stârnit interesul unor importanți specialiști în domeniul turismului. Este vorba de rețetele unor mâncăruri care erau servite la petrecerile oferite de aristocrații din Cluj, din Sibiu sau din Alba Iulia. Unele rețete sunt vechi de sute de ani și sunt redescoperite de istorici în cărți care au fost tipărite în perioada barocă sau mai târziu. Altele au fost păstrate în tradiția orală a unor comunități și sunt acum preluate de specialiști în gastronomia europeană.
Terină de iepure servită cu dulceață de gutui și de ardei iute, friptură de cerb frăgezită în vin și sos de ghimbir, preparată cu anghinare și sparanghel, tocană de mangaliță maturată în vinars însoțită de piure de țelină și gem de rubarbă – acestea sunt câteva dintre rețetele care erau odinioară preparate pentru mesele festive oferite de nobilii din Transilvania în urmă cu câteva sute de ani. Aceste rețete au stârnit interesul unor specialiști de talie internațională în domeniul gastronomic. Unii dintre ei sunt impresionați și de ingrediente precum uleiul de nucă presat la rece sau brânzeturile maturate cu ierburi aromatice din Munții Apuseni. Profesorul Paul Bloomfield de la Universitatea Oxford Brookes din Marea Britanie pregătește o carte de rețete ardelenești și a reușit să includă unele dintre aceste rețete în meniurile unor restaurante londoneze.
Dacă, în trecut, rețetele rafinate erau gustate la mesele festive organizate de aristocrați, acum, ele pot fi savurate în cadrul unor evenimente precum Dinner in the Forest, organizat de Pamela Roussos-Rațiu.
Vechile rețete arată marea diversitate a bucătăriei ardelenești, spune expertul Adina Păucean de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj.
Unele dintre vechile rețete se transformă în produse de largă circulație. Așa ar fi brânza maturată cu cimbrișor, produsă în Munții Apuseni.