Franta si Germania ar vrea schimbarea Tratatului de la Lisabona. Multi se revolta impotriva ideii

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, se află în fruntea unui cor care se opune planurilor franco-germane de a întări reglementarea zonei Euro. Ea a descris planurile Parisului şi Berlinului de a redeschide tratatele UE ca fiind “iresponsabile”, înaintea summitului UE de toamnă, care se desfăşoară joi şi vineri la Bruxelles.La mai puţin de un an de la intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, liderii europeni au discutat joi şi astăzi vor continua discuţiile la Bruxelles despre posibila modificare a acestuia, astfel încât el să cuprindă un mecanism permanent de gestiune de criză, scrie RFI.
Crearea unui Fond Monetar European – excelentă idee, scrie El Pais, citat de Presseurop. A reforma Tratatul [de la Lisabona, care reglementează funcţionarea Uniunii Europene] pentru atâta lucru şi pentru a sancţiona ar fi în schimb o pierdere de timp, sau chiar mai rău. Însă Berlinul şi Parisul nu văd astfel problema. Ei cred că vor putea impune o reformă scurtă pentru a lărgi Pactul de stabilitate al euro. Este doar un punct de vedere, căci şi reformele simplificate trebuie votate.
Franţa şi Germania au propus săptămâna trecută (printr-o declaraţie comună făcută la Deauville) un sistem de gestionare a crizelor în zona euro, recunoscând că o astfel de acţiune ar putea însemna schimbarea tratatului de funcţionare a UE. Propunerea i-a împărţit pe miniştrii de externe europeni în două tabere, luni, câţiva având obiecţii serioase.
Înainte de Consiliu, în Bundestag, Merkel a evocat criza elenă spre a scoate în evidenţă importanţa asumării lecţiilor ei: “Criza europeană a fosta una existenţială. Am reuşit până la urmă s-o controlăm, dar nu e suficient. Iată de ce o spun clar şi răspicat: obiectivul meu şi al guvernului federal este să păstrăm pe termen lung stabilitatea monedei europene.”
“Eu nu am apreciat ce s-a întâmplat la Deauville,” a spus Reding. “Vă amintiţi ce s-a întâmplat cu Tratatul de la Lisabona? A durat zece ani să-l aprobăm. Ar fi iresponsabil să deschidem acea cutie a Pandorei acum,” a spus Reding la Bruxelles pe 27 octombrie.
Într-un interviu acordat Die Welt, ea a adăugat că Parisul şi Berlinul “insultă” alte naţiuni încercând să impună decizii altor state membre UE. Reacţia de la Paris nu a întârziat: “Termenii folosiţi de acest comisar pentru a denigra propunerile franco-germane sunt inacceptabili şi au aceeaşi substanţă că şi limbajul insultător, pe care nu îl voi uita, folosit împotriva Franţei în timpul controversei Roma, pe care ea însăşi a alimentat-o,” a spus Pierre Lellouche, secretarul de stat francez al afacerilor europene.
Cu toate că atitudinea lui Reding este împărtăşită de mulţi alţii la Comisie, executivul UE nu a anunţat oficial că-şi susţine vicepreşedintele. “Ceea ce a fost exprimat de vicepreşedintele Viviane Reding au fost propriile sale vederi,” a anunţat purtătorul de cuvânt Olivier Bailly la un biefing.
Scandalul a izbucnit în ajunul summitului de la Bruxelles din 28 octombrie, unde propunerea franco-germană urma să se confrunte cu ostilitatea în creştere a celorlalte state membre UE.
Jean-Claude Juncker, preşedinte al Eurogrupului şi prim-ministru al Luxemburgului (de unde vine şi Reding), a reflectat remarcele comisarului, spunând că planul franco-german este inacceptabil pentru că nu garantează o cale serioasa către stabilitate”.
Ministrul de externe belgian Steven Vanackere, care a condus întâlnirea miniştrilor de externe de la începutul săptămânii, a spus că ţările sunt precaute când vine vorba să deschidă o Cutie a Pandorei în privinţa reformelor instituţionale. “Nimeni de la masă nu doreşte să deschidă Tratatul şi să-l schimbe fundamental,” a spus Vanackere.
Ministrul de externe ceh, Karel Schwarzenberg, a spus că nimeni nu trebuie să presupună că o mică ajustare a tratatului ar trece uşor. “În lumea aceasta orice este posibil […] dar nu este foarte probabil.”
Dintre ţările mari, şi Italia şi Polonia şi-au exprimat dezacordul faţă de planul Franţei şi Germaniei. Varşovia şi alte capitale estice sunt în special îngrijorate de faptul că un set de sancţiuni economice mai dure ar putea să facă rău economiilor lor, dacă s-ar pune problema blocării de fonduri europene.

Propunerile “Îndrăzneţe” ale Comisiei vs. propunerile “diluate” ale Consiliului

Potrivit preşedintiei României, şefii de stat şi de guvern din statele membre ale Uniunii, reuniţi la Bruxelles, dezbat raportul grupului operativ de lucru, prezidat de preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, în vederea reformării guvernării economice în Uniunea Europeană. Recomandările finale ale raportului se referă, în principal, la consolidarea disciplinei fiscale a statelor membre, introducerea unei supravegheri macroeconomice reale şi stabilirea unui mecanism permanent de gestionare a crizelor pentru zona euro.
Liderii europeni vor decide, de asemenea, asupra celor mai eficiente modalităţi de punere în practică a recomandărilor din raportul grupului condus de preşedintele Consiliului European. În acest context, se va dezbate dacă este necesar şi oportun ca Tratatele Uniunii să fie modificate pentru a implementa unele dintre propunerile grupului.
Potrivit RFI, majoritatea statelor membre şi Comisia Europeană resping ideea germană de retragere a dreptului de vot al ţărilor prea laxiste, economic vorbind, dar un consens se formează în jurul ideii de includere în Tratatul comunitar a mecanismului permanent de gestiune de criză.
Germania doreşte şi sancţiuni clare adăugate Pactului de Stabilitate Economică a zonei euro, sancţiuni automat aplicate ţărilor ce nu respectă o disciplină bugetară şi care ar putea merge şi până la suspendarea dreptului de vot în Uniunea Europeană. Această idee a strâns însă o majoritate de ţări împotriva sa. Dezbaterea de joi seara a fost una aprinsă, iar pentru prima dată, pe lângă Comisia Europeană, Parlamentul European este şi el implicat în astfel de negocieri.
Liderul grupului liberal din PE, Guy Verhofstadt, a avertizat înaintea summitului că Parlamentul este hotărât să îşi folosească noile puteri dobândite prin Tratatul de la Lisabona şi nu va permite ca planurile de guvernare economică să fie “diluate” de Germania şi Franţa. El a descris propunerile din domeniul guvernantei economice, înaintate de Comisie pe 29 septembrie, ca fiind “coerente” şi “curajoase”, însă cele ale grupului de lucru van Rompuy sunt mai atenuate, lăsând pactul de stabilitate şi creştere “fără dinţi”.
Comisia ceruse sancţiuni automate asupra statelor cu dezechilibre grave – Grupul de Acţiune al lui Van Rompuy a cerut trecerea deciziilor prin filtrul deciziei politicienilor din Consiliu.
De asemenea, Grupul are în vedere o recomandare din partea Consiliului, urmată de acţiuni din partea Comisiei.

Poate Cameron să schimbe bugetul UE?

The Times, citat de Presseurop, scrie: “Largheţea Bruxelles-ului declanşează o nouă furtună pe tema bugetului”, titrează The Times. Deşi bugetul UE nu este trecut oficial pe agenda summit-ului Consiliului European din 28-29 octombrie, primul ministru britanic are intenţia “să implore liderii europeni să se restrângă în limitele posibilităţilor lor şi să frâneze planurile de mărire cu 6% a bugetului european, care cheltuieşte la ora actuală 130 milioane de euro pe an”. Aripa eurosceptică a partidului său, îl supune pe Cameron unei presiuni din ce în ce mai mari, cerându-i să reducă bugetul UE şi să repatrieze controlul puterii în Marea Britanie. Cotidianul londonez notează că David Cameron “este puţin probabil să impiedice o mărire a bugetului cu cel puţin 2,9%, creştere deja aprobată de către Consiliul European, şi care reprezintă o contribuţie din partea Marii Britanii în valoare de 572 milioane de euro pentru anul viitor – în timp ce guvernul britanic trebuie să-şi reducă cheltuielile cu 25%”.

http://www.presseurop.eu/ro/content/article/373221-sarkozy-si-merkel-acesti-obsedati-ai-tratatelor

Related posts

Leave a Comment