În timp ce finanţatorii externi aşteaptă un guvern stabil, România pierde 2,5 miliarde de euro şi riscă să depăşească ţinta de deficit. Evaluarea FMI va avea loc, cel mai probabil, la începutul anului viitor, situaţie în care ţara noastră rămâne fără ultimele două tranşe din acest an.Oficiali din Ministerul de Finanţe au avertizat în ultimele zile, în mod repetat, factorii decizionali de la vârful administraţiei centrale că prelungirea crizei politice va duce la un blocaj economic. Concret, statul român riscă să intre în criză de lichidităţi pe finalul anului, în condiţiile în care cele două tranşe aferente acordului stand-by, semnat cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), vor fi amânate.
Este vorba despre aproximativ 2,5 miliarde de euro, bani pe care România urma să-i primească, în ultima parte a acestui an, de la Fond şi de la Comisia Europeană.
FMI a încheiat acordul stand-by pe baza unui program economic asumat de Executiv pe termen lung. Fără garanţia că reformele vor fi duse la capăt, înţelegerea cu finanţatorii externi pică. Iar singurul organism credibil, ce poate garanta aplicarea măsurilor economice, este un guvern care să administreze ţara cel puţin pe perioada cât acordul este în vigoare, adică doi ani. De la semnarea acordului nu au trecut nici şase luni. Nu numai că statul a eşuat în realizarea economiilor programate în vară, dar cele două acte normative esenţiale în procesul de reformă – legea unică a salarizării şi legea pensiilor în sistemul public – au un viitor incert. Mai mult, proiectul de buget pe 2010 are slabe şanse să intre în dezbaterea Parlamentului până la 31 decembrie.
De ce este nevoie de finanţare? Pentru a acoperi diferenţa dintre cât încasează statul (adică foarte puţin) şi cât cheltuieşte statul (mult mai mult decât încasează). Diferenţa ce trebuie acoperită în 2009 este de 7,3% din PIB. Iar pentru respectarea acestei ţinte, statul s-a bazat pe banii de la FMI, pe emisiunea de eurobonduri şi pe scăderea dobânzilor pe piaţa internă, ca urmare a relaxării dobânzii de politică monetară.
Chiar dacă statul ar găsi resursele pentru plata pensiilor şi a salariilor în ultima parte din 2009, costul acestor cheltuieli se va transfera în 2010. Una dintre componentele lăsate fără bani, pentru plata obligaţiilor sociale, va fi cea a investiţiilor.