Filmele regizorului rus Andrei Tarkovski, la Cinema Mărăşti

Două dintre filmele regizorului rus Andrei Tarkovski, unul dintre cei mai importanți cineaști, vor fi proiectate la Cinematograful Mărăşti din Cluj-Napoca.Andrei Arsenievici Tarkovski (n. 4 aprilie 1932, Zavrajie, Regiunea Kostroma, Rusia sovietică – d. 29 decembrie 1986, Neuilly-sur-Seine, lângă Paris, Franţa) a fost un regizor, actor şi scriitor rus. Este considerat unul dintre cei mai influenţi cineaşti ai erei sovietice şi ai întregii istorii a cinematografiei. Este înmormântat la cimitirul ortodox din Sainte-Geneviève-des-Bois.

Miercuri, 24 februarie 2016, ora 17.00 va fi difuzat filmul Andrei Rubliov (1966).
Filmul este o dramă cu caracter biografic, care prezintă viaţa pictorului de icoane din secolul al XV-lea. Filmul propune o meditaţie pe tema relaţiei dintre creatorul de artă în general, şi epoca în care trăieşte. În contrast cu personajul Andrei Rubliov, descrierea realităţilor Rusiei anilor 1.400 este crudă şi dramatică.

Joi, 25 februarie 2016, ora 17.00 veţi putea viziona filmul Călăuza (1979).
Asemeni filmului anterior al lui Andrei Tarkovski, “Solaris” (1972), “Călăuza” este o adaptare a unui roman științifico-fantastic foarte popular în țările Europei de Est (“Picnic la margine de drum” de Arkadi și Boris Strugatki) și folosește procedeele specifice genului – din nou un fenomen misterios, poate de origine extraterestră, care ar materializa dorințele cele mai intime ale exploratorilor săi păcătoși – pentru a pune întrebări fundamentale despre umanitate, memorie, dorință și disperare.

Intrarea este liberă

Related posts

Leave a Comment