FEN cere salarii compensatorii pentru angajaţii din învăţământ care vor fi disponibilizaţi

Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) a cerut, astăzi, guvernului, să acorde angajaţilor din învăţământ care vor fi concediaţi salarii compensatorii şi venituri garantate la nivelul salariului mediu pentru cel puţin doi ani, deoarece reducerea de posturi se încadrează la “disponibilizări colective”.FEN ameninţă cu proteste în cazul în care nu vor fi asigurate salariile compensaturii şi veniturile lunare garantate.

„Întrucât salariaţii din învăţământ care îşi vor pierde posturile s-au specializat numai în acest domeniu va fi greu pentru ei să-şi găsească un alt loc de muncă, considerăm că o perioadă de doi ani asigură timpul necesar pentru o posibilă reconversie profesională. Executivul are o obligaţie morală faţă de disponibilizaţi care trebuie trataţi ca şi ceilalţi angajaţi ai statului ce beneficiază de aceste măsuri de protecţie socială. În condiţiile în care angajaţii din educaţie nu vor primi prin similitudine cu ceilalţi angajaţi ai statului, care urmează să fie disponibilizaţi, aceleaşi drepturi, avertizăm Guvernul că mişcările de protest suspendate pot fi reluate în orice moment”, a declarat secretarul general FEN, Constantin Ciosu.

Numărul maxim de posturi finanţat pentru învăţământul preuniversitar de stat va scădea, în 2010, cu 15.000, de la 321.677 în intervalul ianuarie-august, la 306.677, în septembrie-decembrie, potrivit unei ordonanţe de urgenţă publicate pe 29 decembrie în Monitorul Oficial.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, tot pe 29 decembrie, că reducerea celor 15.000 de posturi din Educaţie nu este legată de o “reducere administrativă”, ci de aplicarea standardelor de cost în sistem şi că cei care vor pleca vor fi, în principiu, suplinitorii şi cadrele didactice aflate la pensie.

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a solicitat inspectorilor şcolari, la începutul anului, să analizeze posibilele măsuri de optimizare a reţelei şcolare, pentru încadrarea în limitele salariale impuse de Ordonanţa 114/2009 privind reducerea a 15.000 de posturi din învăţământul preuniversitar.

Inspectoratele şcolare judeţene trebuie să consulte autorităţile locale şi reprezentanţii partenerilor sociali, pentru a se asigura că în urma aplicării măsurilor propuse de minister vor fi asigurate dreptul la educaţie al elevilor din zonele dezavantajate, calitatea actului educaţional şi respectarea prevederilor legale, informează reprezentanţii ministerului.

Related posts

Leave a Comment