Externare după 48 de ore și izolare la domiciliu pentru asimptomaticii diagnosticați cu SARS-CoV-2

În urma dezbaterii din Camera Juridică a Senatului a legii carantinei s-a decis ca persoanele diagnosticate cu virusul SARS-CoV-2, dar care sunt asimptomatice, să fie externate din spital după 48 de ore și să stea în izolare la domiciliu. În cazul pacienților simptomatici, aceștia vor sta internați până la ameliorare sau până când devin și ei asimptomatici.

”Se va merge pe internarea asimptomaticilor cu evaluare de maximum 48 de ore şi decizia de izolare la domiciliu pentru 14 zile, dacă vorbim de COVID-19. Medicul curant va avea posibilitatea de a-şi susţine diagnosticul pus, DSP-ul va da actul administrativ după cele 48 de ore de evaluare în spital. Persoanele infectate simptomatice vor fi internate în spital, cu posibilitatea externării la ameliorarea simptomelor”, a precizat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

În ceea ce privește detașarea medicilor, Tătaru a declarat că se va merge gradual, de la detaşare voluntară şi acolo unde nu vor fi cadre se vor face şi detaşări nevoluntare, cu plata unor indemnizaţii şi asigurarea cazării şi diurnei.

Carantina la graniţă pentru persoane rămâne valabilă pentru cei care vin din zonele roşii, cu posibilitatea de a contesta în instanţă acest lucru, urmând să se efectueze și carantina bunurilor pentru dezinfecţie, apoi restituirea acestora.

De asemenea, oficialul a declarat că pacienţii vor putea refuza tratamentul pentru Covid-19 doar pe proprie răspundere.

Related posts

Leave a Comment