Eveniment Dada se dă-n spectacol la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Artistul clujean Rareș Stoica va avea o expoziție-eveniment. Dada se dă-n spectacol va fi vernisată în 24 mai, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei și celebrează fenomenul cultural dadaist, fondat de românul Tristan Tzara.

Iată comunicatul primit de la organizatori:

Eveniment – Dada se dă-n spectacol

24-31 mai 2023, Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Co-organizatori: Teatrul Național „Lucian Blaga“ din Cluj-Napoca, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Facultatea de teatru și Film (UBB), Asociația Persona.

Program:

24-31 mai – Expoziție Re-Dada (se poate vizita între orele 15 și 18.00, preț bilet 6 lei)

31 mai – Dizolvare Re-Dada, vizionare spectacolului Tzara arde și dada se piaptănă, discuții cu realizatorii, prezentarea cărții Dada se dă-n spectacol de Ion Pop, Ștefana și Ioan Pop-Curșeu (programul pe ore îl vom anunța în curând).

24-31 mai – Re-Dada 2023 –  Expoziție de pictură și sculptură, Rareș H. Stoica

În cadrul expoziției vor fi expuse o serie de lucrări realizate de Rareș H. Stoica, care au ca referință asumată lucrările unor artiști ca Giorgio de Chirico, Salvador Dali, Jean Arp, Raoul Hausman, Marcel Iancu, Man Ray sau Sophie Taeuber. Artistul s-a inspirat și din piesa Inimă pe gaz a inițiatorului mișcării dadaiste, Tristan Tzara. În spiritul dadaismului, avangardei și/sau al suprarealismului, organele evocatoare ale simțurilor, limba, nasul, ochii, urechile, buzele, devin semne ale nevoii disperate de comunicare într-o infra-lume.

Astfel, vă invităm să vedeți sau revedeți între 24 mai și 31 mai, Expoziția Re-DADA a lui Rareș H. Stoica, dar de data aceasta, se vor putea admira și elemente de scenografie și costume din spectacolul Tzara arde și Dada se piaptănă.Rareș H. Stoica este absolvent al Facultății de Teatru din cadrul UBB Cluj-Napoca, clasa Miriam Cuibus, promoția 2002. Își dedică viața artelor vizuale, iubind în egală măsură emoția jocului pe scenă ca actor, a jocului pensulei pe pânză și al daltei în lemn. Imaginile în mișcare, surprinse cu camera de filmat (este regizor și producător de film în cadrul Persona Media Production), îl atrag cu predilecție. Este organizator și director al Festivalului Internațional de Film de Scurtmetraj ClujShorts. În calitate de vicepreședinte al Asociației Persona, se implică în viața cultural-artistică a orașului Cluj-Napoca, dar și în acțiuni caritabile, de mecenat și de binefacere. În prezent, este doctorand la Facultatea de Teatru și Film a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

31 mai – Tzara arde și Dada se piaptănă de Ion Pop, Ștefana și Ioan Pop-Curșeu – vizionare

În 9 februarie 2016 a avut loc prima reprezentație a spectacolul Tzara arde și Dada se piaptănă (Fantoma de la Elsinore), realizat în coproducție de Teatrul Național Cluj-Napoca, Facultatea de Teatru și Film și Asociația Persona, la Studioul Art Club al Teatrului Național „Lucian Blaga“ din Cluj-Napoca. Construit într-un spațiu intim, accesibil unui număr redus de spectatori pasionați sau cel puțin intrigați de mișcările avangardiste, acest spectacol intră în joc cu decupaje de figuri legendare, obiecte fetiș, eșantioane vizuale și sonore specifice excentricei moșteniri artistice lăsate de DADA, cu prilejul împlinirii a o sută de ani de la nașterea acestui curent care a zdruncinat temeliile artei tradiționale și a dat un impuls fabulos libertății creației artistice în secolul XX.

Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la sfârșitul acestei mișcări. E momentul așadar să ne reamintim spectacolul, pe de o parte, dar pus într-un context artistic mai mare, acompaniat de o expoziție de pictură și sculptură.

Construit dramaturgic plecând de la textele lui Tristan Tzara (manifeste, poezie, teatru) precum și din corespondența cu prietenii lui și din scrierile acestora, spectacolul rememorează în spirit dadaist biografia poetului Tristan Tzara, de la plecarea sa din România și de la primele serate la Cabaret Voltaire, până în momentul autodizolvării mișcării Dada, al desprinderii lui Tzara de suprarealism și al căutării refugiului în studiul anagramelor din opera lui François Villon. Spectatorii asistă la o halucinantă poveste colaj, prin care teatrul primește în teatru manifestele dada, poemele simultane, cântecele negre, omul aproximativ, ritualurile, prieteniile și disensiunile tinerilor exaltați și justițiari ai artei, sub forma unor fantome vesele și triste cu măști avangardiste.

Sub umbrela Dada se dă-n spectacol, își vor da mâna ca parteneri mari instituții de cultură și învățământ din Cluj, precum și asociații culturale și artiști contemporani pentru sărbătorirea acestui moment de importanță internațională, tutelat de figura legendară a românului-evreu din Moinești: Tristan Tzara.

Organizatorii propun spre vizionare sau revizionare spectacolul Tzara arde și Dada se piaptănă de Ion Pop, Ștefana și Ioan Pop-Curșeu – o înregistrare din 9 septembrie 2016 realizată în sala Riverside Church Theatre din New York.

Ștefana Pop-Curșeu (regizorul spectacolului) este conferențiar dr. la Facultatea de Teatru și Film și director artistic la Teatrul Național din Cluj-Napoca. Membră a Uniunii Scriitorilor din România și a Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru, îmbină pedagogia cu cercetarea teoretică și cu practica scenică. A publicat zeci de articole și studii în domeniul istoriei teatrului și o carte de autor consacrată relației dintre pictură și teatru, traduceri de piese, de texte literare, poezie și filosofie, majoritatea în colaborare cu Ioan Pop-Curșeu. Conduce revista academică Studia UBB Dramatica și a lucrat la mai multe spectacole, punând în scenă două, pe texte originale, scrise în colaborare cu soțul său. Dadaismul este una din pasiunile sale, studiul acestei grupări avangardiste focalizându-se asupra energiei teatrale și a interesului tinerilor avangardiști pentru mască și performance.

Fragmente din Tzara arde și Dada se piaptănă:

Tzara Arde și Dada se piaptană de Ion Pop, Ștefana și Ioan Pop-Curșeu, regia: Ştefana Pop-Curşeu, scenografia: Filip Odangiu, Rareș Stoica, video și sound design: Rareș Stoica, coregrafia: Cătălin Codreanu, fumisterii: Cristian Grosu, maestru de lumini: Jenel Moldovan. Distribuţia:

Tristan Tzara: Filip Odangiu;

Sf. Gargal, Marcel Iancu și alte personaje: Rareș Stoica;

Sf. Casdoas, Hugo Ball și alte personaje: Cătălin Codreanu;

Sf. Govdela, Richard Huelsenbeck și alte personaje: Cristian Grosu;

Maya Chrusecz și alte personaje: Ştefana Pop-Curşeu.

31 mai – Întâlnire cu realizatorii spectacolului Tzara arde și Dada se piaptănă.

După vizionare, vă invităm la o sesiune de discuții cu scriitorii, regizorul și actorii spectacolului. Ne propunem o discuție deschisă și destinsă, în care să ne reamintim împreună etapele construcției spectacolului, dar și experiențele (mai mult sau mai puțin plăcute) prin care am trecut. Sperăm să aveți întrebările la dumneavoastră.

31 mai – Prezentare de carte Dada se dă-n spectacol de Ion Pop, Ștefana și Ioan Pop-Curșeu (Editura Școala Ardeleană), în prezența autorilor.

Cartea prezentată publicului va cuprinde textul piesei Tzara arde și Dada se piaptănă în limbile română, engleză și italiană, precum și cinci studii critice care au stat la baza pregătirii spectacolului, constituind armătura erudită a acestuia. Bogat ilustrată, această carte de artă va fi un bun prilej pentru a reînvia atmosfera spectacolelor dadaiste și a provocărilor lansate de dadaiști la adresa artei tradiționale.

Reamintim că în perioada 26-28 mai, are loc Festivalul Internațional de Film de Scurt Metraj ClujShorts 2023. Filmele sunt proiectate la Cinema Victoria iar evenimentele conexe se deșfîșoară la Casino, Parcul Central. Programul complet: clujshorts.ro.

Related posts

One Thought to “Eveniment Dada se dă-n spectacol la Muzeul Etnografic al Transilvaniei”

  1. […] Muzeul Etnografic al Transilvaniei găzduiește un eveniment de excepție. Dada se dă-n spectacol va fi vernisat în 24 mai, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei și celebrează fenomenul cultural dadaist, fondat de românul Tristan Tzara, potrivit ClujToday.ro. […]

Leave a Comment