Europa din inima Clujului meu

De Cristian Lungu, preşedinte PMP Cluj
Aderarea României la Uniunea Europeană a schimbat în bine ADN-ul Clujului. Dintr-un bastion al prostului gust, în care culorile naţionale erau afişate pe coşurile de gunoi sau pe pavaje, Clujul a devenit un oraş european al cărui profil socio-cultural se apropie mai mult de cel al Parisului sau Bruxelles-ului decât de cel al altor oraşe din Europa de Est, după cum arată un stiu de acum câţiva ani realizat de Institutul Intercultural din Timişoara. Sau, altfel spus, Clujul a devenit un oraş occidental şi prosper, locuit de oameni liberi şi demni, pentru că a ştiut să îmbrăţişeze cu mintea şi cu inima ceea ce are de bun de oferit Uniunea Europeană.
La ceas aniversar, aşa cum este cel din 9 mai, Ziua Europei, este bine să facem un bilanţ şi să vedem ce a însemnat aderarea la Uniunea Europeană. Cu onestitate, acest bilanţ nu este un omagiu adus Uniunii Europene, care trebuie să îşi regăsească rădăcinile sale creştin-democrate pentru a-şi reclădi viitorul. Şi nu este nici un omagiu adus celor care administrat proiectele europene din Cluj, pentru că sunt multe lucruri care ar fi putut fi făcute mai bine şi mai repede. 
Însă cifrele ne arată că trăim cea mai prosperă şi cea mai paşnică perioadă din istoria noastră ca naţiune. Este o realitate pe care nimeni nu poate ignora, nici măcar cei care se vopsesc în patrioţi şi denunţă ceea ce ei denumesc dictatura Bruxelles-ului. 
Dacă ne uităm strict la fonduri europene, România a profitat din plin de pe urma apartenenţei la Uniunea Europeană. Dacă facem diferenţa dintre ceea ce a încasat şi ceea ce a plătit la bugetul comunitar, rezultă un profit net de 30,4 miliarde de euro. Cu aceşti bani a fost modernizat transportul cu tramvaiul din Cluj, a fost construită Baza Sportivă Gheorgheni, a fost modernizat Parcul Central sau au fost restaurate clădiri simbol, precum Cazinoul sau Bastionul Croitorilor, transformate în centre culturale.
Investiţiile străine directe din România se ridică la 36 de miliarde de euro. Printre acestea se numără şi investiţiile care au scos economia Clujului din criză, după plecarea Nokia. Aşa ar fi investiţia de 77 de milioane de euro realizată de Bosch sau cea de 50 de milioane de euro realizată de DeLonghi, ambele în Parcul Industrial Tetarom III din Jucu. Să ne amintim şi că proiectul Tetarom nu ar fi existat fără fonduri europene.
Totalul remitenţelor, adică al banilor trimişi acasă de românii plecaţi la muncă în ţările Uniunii Europene este de 32 de miliarde de euro. Cu aceşti bani mulţi dintre tinerii de azi au putut să rămână la şcoală, să îşi clădească nişte cariere oneste şi muncească în industrii competitive precum IT-ul. Azi, la Cluj, muncesc peste 20.000 de specialişti în producţia de software care îşi exportă munca în Uniunea Europeană, iar unele companii care produc software la Cluj au devenit, la rândul lor, companii internaţionale. AROBS Transilvania Software este un bun exemplu în acest sens. 
Toţi aceşti factori au dus la creşterea salariului minim pe economie de la 330 de lei în 2006 la 2.080 de lei în 2019. Pensiile şi alocaţiile pentru copii au crescut într-un ritm asemănător.
Aderarea la Uniunea Europeană a schimbat şi viaţa socială şi academică a Clujului. Azi, clujenii pot să călătorească şi să muncească unde vor în Uniunea Europeană, fără restricţii. Desigur, eu vreau ca tinerii Clujului să muncească acasă pe salarii bune, să îşi crească aici copiii şi tot aici să se bucure de părinţi. Clujul însuşi a atras mii de studenţi străini. Comunitatea academică franceză din Cluj este, potrivit Ambasadei Franţei în România, mai numeroasă decât cele din Varşovia, Budapesta sau Viena. Universităţile clujene oferă studii de calitate în română, maghiară, germană, engleză şi franceză. 
Şi exemplele pot continua pe multe, multe pagini. Aceasta este Europa din inima Clujului meu.
La mulţi ani, Cluj! La mulţi ani, România! La mulţi ani, Europa!

Related posts

Leave a Comment