EMA recomandă autorizarea tratamentului preventiv pentru COVID-19 de la AstraZeneca

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat că a recomandat introducerea pe piaţă pentru persoanele peste 12 ani a tratamentului preventiv Evusheld de la AstraZeneca, destinat persoanelor al căror sistem imunitar este prea slăbit pentru a răspunde la vaccinare.

Autoritatea de reglementare europeană “a recomandat acordarea autorizaţiei de introducere pe piaţă pentru Evusheld, dezvoltat de AstraZeneca AB, pentru prevenirea COVID-19 la adulţii şi adolescenţii începând de la 12 ani, cu o greutate de cel puţin 40 kg înainte de o potenţială expunere” la virus, a afirmat EMA într-un comunicat.

Cocktailul terapeutic Evusheld combină două tipuri de anticorpi de sinteză (Tixagevimab şi Cilgavimab) şi se administrează sub forma a două injecţii intramusculare. Este considerat eficient împotriva variantei Omicron de coronavirus, scrie Agerpres. Aceşti anticorpi ajută sistemul imunitar să lupte împotriva virusului atunci când îl întâlneşte, ţintind proteina sa Spike, care îi permite să intre în celule pentru a le infecta.

Autoritatea de reglementare europeană a declarat că a luat această decizie după ce a analizat rezultatele unui studiu efectuat pe un număr de peste 5.000 de persoane.

“Profilul de siguranţă al Evusheld a fost favorabil, iar efectele secundare au fost în general uşoare, cu un număr mic de persoane care au avut reacţii”, a afirmat EMA.

Autoritatea de reglementare a concluzionat că beneficiile medicamentului depăşesc riscurile şi va trimite recomandarea sa Comisiei Europene pentru o decizie rapidă aplicabilă în toate statele membre UE.

Related posts

Leave a Comment