Elevii ameninţă cu proteste în cazul blocării bacalaureatului

Consiliul Naţional al Elevilor din România dezaprobă măsurile prin care profesorii le îngrădesc dreptul la educaţie şi consideră că decizia de a face grevă a dascălilor reprezintă un şantaj al sindicatelor în care elevii sunt folosiţi pentru rezolvarea problemelor salariale.Reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor spun că încheierea situaţiei şcolare şi susţinerea examenului de Bacalaureat reprezintă un proces firesc al actului educaţional la care elevii au dreptul în virtutea dreptului la educaţie garantat prin Constituţie.
“Consideram că şantajul sindicatelor, cadrelor didactice, de a refuza participarea la examenul de Bacalaureat este un act josnic, iar elevii sunt folosiţi, fără acordul lor, ca masă de manipulare pentru rezolvarea unor probleme salariale”, spun reprezentanţii elevilor.
Elevii solicită ca organizaţiile sindicale să asigure numărul necesar de cadre didactice pentru desfăşurarea probelor de bacalaureat şi pentru repartizarea la liceu a absolvenţilor de clasa a VIII-a.
Consiliul Naţional al Elevilor plănuieşte să organizeze pe 1 iunie marşuri de protest în toată ţara, prin care să solicite respectarea dreptului la educaţie.
Profesorii din întreaga ţară vor intra în grevă generală pe termen nelimitat începând din 31 mai, urmând să boicoteze şi examenele naţionale, au hotărât birourile operative ale celor patru federaţii sindicale din educaţie – Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Învăţământ “Spiru Haret”, Federaţia Educaţiei Naţionale şi Federaţia Naţionale “Alma Mater”. Din 13 mai profesorii nu mai pun notele de evaluare în catalog.

Related posts

Leave a Comment