Echipele de salvare caută pasagerii unui submersibil care vizita Titanicul

Submersibilul a dispărut în timpul unei scufundări la epava Titanic-ului în largul Newfoundland, Canada. Cele cinci persoane de la bordul navei sunt: miliardarul britanic, Hamish Harding, omul de afaceri pakistanez, Shahzada Dawood și fiul său Suleman, directorul executiv și fondatorul OceanGate Expeditions, Stockton Rush și pilotul francez de la bordul submersibilului, Paul-Henri Nargeolet.

Submersibilul, numit Titan, este operat de firma OceanGate Expeditions, care se ocupă de expedițiile către epava Titanicului. Potrivit OceanGate, Titan este un submersibil de 10.400 de kg, fabricat din fibră de carbon și titan, „proiectat pentru a duce cinci persoane la adâncimi de 4.000 de metri”. Spre deosebire de un submarin, un submersibil are rezerve limitate și are nevoie de o navă gazdă de unde să fie lansat și recuperat.

Când corespondentul CBS, David Pogue, a făcut o excursie cu Titan până la epava Titanicului anul trecut, acesta a spus că trapa a fost sigilată din exterior cu 17 șuruburi și nu exista o altă cale de ieșire. Fără GPS sub apă, submersibilul este ghidat doar prin mesajele text de nava de la suprafață. În călătoria lui Pogue, comunicațiile s-au întrerupt în timpul unei scufundări și contactul cu submersibilul a fost pierdut timp de peste două ore.

În interiorul submersibilului Titan nu există scaune

Titan a fost concepută ca o navă mică pentru transportul a 5 persoane pe o perioadă de maxim o zi, coborârea și urcarea durează câte două ore, iar explorarea epavei alte câteva ore. Anul trecut, fondatorul Ocean Gate Expeditions a arătat unei echipe CBS interiorul unui submersibil folosit pentru a vizita epava Titanicului.

Videoclipul CBS a arătat o cameră mică, cu aproximativ la fel de mult spațiu ca o dubă mini. Nu există scaune, iar pasagerii stau cu picioarele încrucișate pe podea. Interiorul navei este în mare parte gol, cu un singur buton și un ecran pe perete, iar restul operațiunilor se desfășoară de pe un controler portabil.

“În timp ce o mare parte din căutări s-au concentrat la suprafața apei, echipa poate să-și concentreze căutările și la adâncimi mai mari”, a declarat comandatul din primul district al Gărzii de Coastă din Sua, contraamiralul John Mauger. “Aeronava canadiană, aeronavele USCG și aeronavele Gărzii Naționale Aeriene din New York au zburat pe suprafața apei perimetre aproximativ de dimensiunea Connecticutului”, a spus Mauger pentru CNN.

Mauger a spus că s-a întâlnit aseară cu Marina SUA, Garda de Coastă canadiană și Forțele Armate Canadiene, precum și cu organizatorii expediției Ocean Gate, compania care deține și conduce submersibilul dispărut. “Ocean Gate, care este cel mai familiarizat cu situl și știe unde funcționează submersibilul lor, ajută la stabilirea priorităților.”, a încheiat Mauger.

CITEȘTE ȘI:

Pagina de istorie: Povestea navei care a salvat copiii şi femeile de pe Titanic

Expediția arctică eșuată a lui John Franklin

Related posts

Leave a Comment