Dr. Camelia Capusan: Romania va avea un Registru National al Bolii Parkinson

Medicii neurologi, coordonaţi de societăţile profesionale din domeniu, lucrează la alcătuirea unui Registru Naţional al Bolii Parkinson. Acest registru va fi util autorităţilor pentru a adopta politicile publice corecte pentru a gestiona în mod corect problemele generate de această boală. De asemenea, medicii specialişti trebuie să facă schimb de bune practici în domenii precum terapia ocupaţională, este de părere medicul Camelia Căpuşan, directoarea unui centru medical din Cluj.

În România, există doar date aproximative referitoare la incidenţa bolii Parkinson. Estimările arată că există între 70.000 şi 73.000 de cetăţeni români care suferă de această boală. Maladia poate fi tratată, însă este o boală cronică. Iar una dintre marile provocări ridicate de gestionarea consecinţelor bolii este modul în care societatea îi integrează pe aceşti oameni. Una dintre soluţii ar fi crearea de comunităţi în care să fie aplicate strategii de terapie, aşa cum o dovedeşte un proiect pornit din mediul neguvernamental, intitulat Puterea Speranţei, care este derulat la Cluj, spune medicul Camelia Căpuşan.

 

Statisticile disponibile arată că Parkinson este cea de-a doua boală degenerativă din punctul de vedere al incidenţei, după boala Alzheimer. Studiile medicale mai arată că această boală nu afectează durata vieţii, ci calitatea ei.

 

Mai multe amănunte puteţi afla din emisiunea Doctor Online de la ViaCluj.tv.

 

Related posts

One Thought to “Dr. Camelia Capusan: Romania va avea un Registru National al Bolii Parkinson”

  1. […] Dr. Camelia Capusan: Romania va avea un Registru National al Bolii Parkinson […]

Leave a Comment