Dezvoltatorii complexului imobiliar Tower, trimişi în judecată

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Mihai Dumitru Chezan, reprezentantul legal al SC Tower SRL şi SC Tower Development SRL, dar şi a Mihaelei Maria Bărbos, director operaţii – tranzacţii la SC Tower SRL, ambii pentru înşelăciune calificată, săvârşită în formă continuată.
În rechizitoriul, procurorii arată că în perioada decembrie 2007 – mai 2011, cei doi inculpați au defăşurat o activitate complexă prin care au indus în eroare şi au păgubit un număr de 99 de persoane, care s-au constituit parte civilă, prin intermediul SC Tower SRL şi SC Tower Development SRL. Inculpaţii au anunţat public intenţia de a construi un ansamblu rezidenţial, format din mai multe imobile în Cluj Napoca, deşi nu aveau resursele necesare executării unui astfel de proiect imobiliar. În acest sens, inculpaţii au făcut o campanie agresivă de publicitate, ascunzând situaţia reală şi au determinat astfel numeroase persoane fizice şi juridice să încheie antecontracte şi acte adiţionale la acestea, privind vânzarea – cumpărarea unor apartamente, spaţii şi locuri de parcare, în clădirile care urmau a fi edificate. În temeiul acestor antecontracte şi acte adiţionale, cumpărătorii au achitat inculpaţilor sume mari de bani, în mod repetat, deşi, cei doi inculpaţi în dosar nu deţineau capacitatea şi resursele financiare de a duce la bun sfârşit proiectul, fapt pe care îl cunoşteau, însă l-au ascuns victimelor. În scurt timp, lucrările de construcţie au fost tergiversate şi, în cele din urmă, stopate, fapt care a dat naştere, treptat, unei situaţii tensionate.

În tot acest interval de timp, inculpaţii au administrat fraudulos activitatea şi bunurile celor două societăţi comerciale, în scopul decapitalizării acestora şi al obţinerii unor foloase materiale necuvenite. Astfel, părţile civile şi vătămate care au fost induse în eroare s-au văzut aduse în starea de imposibilitate de a recupera sumele de bani date inculpaţilor.

Procurorii au stabilit un prejudiciu total de 5.044.042,17 euro şi 4.816.253,04 lei, iar anchetatorii au pus sechestru pe circa 275.000 euro bani proveniţi din bunurile lui Dumitru Mihai Chezan, respectiv 1.500.000 euro din bunurile femeii.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Cluj.

Related posts

Leave a Comment