Candidatul socialiştilor, Ion Ceban, a obţinut 123.807 voturi, adică 52,39 la sută din totalul opţiunilor locuitorilor Chişinăului care s-au prezentat la urne, în timp ce pro-europeanul Andrei Năstase a obţinut 112.513 voturi, adică 47,61 la sută din opţiuni. Socialiştii au reuşit să îi demobilizeze electoratul lui Andrei Năstase, căruia i-au expus lipsa de eficienţă a actualului Guvern, din care ei înşişi fac parte. Andrei Năstase a decontat câteva greşeli grave. El şi-a îndepărtat echipa care i-a fost alături la alegerile de anul trecut, în contextul în care lideri precum Alexandru Machedon sau Arina Spătaru au fost înlocuiţi de non-valori în anturajul lui Andrei Năstase. Apoi, membrii PAS, formaţiunea Maiei Sandu, au fost demobilizaţi de lipsa de înţelepciune a celor care i-au sugerat lui Andrei Năstase o tactică în doi paşi, la finalul căreia el ar fi trebuit să intre în alegerile prezidenţiale, la concurenţă cu Maia Sandu. În al treilea rând, a contat faptul că Andrei Năstase nu a avut capacitatea să îşi definească o doctrină clară şi să îşi reorganizeze partidul pe baze moderne. Blocul ACUM este marele învins la aceste alegeri, pentru că PD, formaţiunea oligarhului Vladimir Plahotniuc, a reuşit să obţină 191 de mandate de primar, socialiştii au obţinut 124 de mandate, inclusiv ”perla Coroanei”, municipiul Chişinău, iar Blocul ACUM a obţinut 82 de mandate.
Ce e de făcut?
În primul rând, Andrei Năstase trebuie să iasă din colivia aurită din Palatul Guvernului. Trebuie să demisioneze azi din funcţia de vicepremier. Ar fi o asumare clară a eşecului de la Chişinău şi un prim pas spre ieşirea din îmbrăţişarea otrăvită a PSRM. Fiecare zi pe care o petrece în Palatul Guvernului şi în alianţă cu PSRM îl va costa suplimentar la viitoarele alegeri. Andrei Năstase trebuie să iasă din nou pe străzile din Chişinău şi să meargă în fiecare sat din Republica Moldova. Nimeni nu ştie să facă aceste lucruri mai bine decât el. Lipsa unor structuri puternice în teritoriu şi în cartierele Chişinăului este un handicap major. De aceea, prezenţa lui Andrei Năstase în teritoriu este esenţială.
În calitate de deputat, Andrei Năstase va trebui să îşi asume un program legislativ menit să modernizeze Republica Moldova. Trebuie să iasă din ambiguitatea referitoare la România; nu trebuie nicidecum să preia discursul extremist al unora dintre aşa-ziştii ”unionişti”, ci să prezinte alegătorilor perspectiva construcţiei unei relaţii instituţionale frăţeşti între Republica Moldova şi România. Da, această relaţie poate duce, în anumite condiţii, la Unire.
Andrei Năstase va trebui să îşi asume mai multă claritare în relaţia cu Maia Sandu şi să o susţină fără nici un echivoc. Ar trebui să adopte rapid o declaraţie prin care să arate că o susţine în cursa pentru preşedinţia Republicii Moldova. Nu mai are încotro.
De asemenea, trebuie să clarifice doctrinar ideologia partidului său, care, sub umbrela Blocului ACUM, ar putea să îşi schimbe şi brandul. Ideologia care îi poate asigura victoria împotriva socialiştilor, pe termen lung, este cea creştin-democrată.
De asemenea, cele două partide ale Blocului ACUM trebuie să discute serios despre fuziune. Între PPDA şi PAS nu există nici un obstacol serios, ci doar orgoliile unor lideri. O fuziune care s-ar petrece în următoarele luni poate mobiliza din nou electoratul pro-european. Trebuie reforjat tandemul Maia Sandu – Andrei Năstase. Maia Sandu poate deveni preşedintele Republicii Moldova, iar Andrei Năstase se poate întoarce în Guvern din postura de prim-ministru.
O altă provocare este deschiderea Blocului ACUM şi spre politicieni şi partide mici cu orientare pro-europeană. Trebuie recuperaţi toţi liderii de valoare din PLDM, din PL şi din PNL.
Nu în ultimul rând, Andrei Năstase va trebui să ceară sprijin organizatoric de la PNL şi de la PPE. Principalul său dezavantaj a fost lipsa unui secretariat executiv care să îi organizeze partidul şi campania. Dacă toate aceste lucruri vor fi puse în practică, Andrei Năstase are toate şansele să redevină cel mai important om politic din Republica Moldova. În ceea ce îl priveşte, condiţia este una singură: tăria sa de caracter trebuie susţinută de inteligenţa politică pe care a dovedit-o până acum şi de generozitate în relaţia cu vechii prieteni şi aliaţi.