Descoperire revoluţionară: Plasticul care se repară singur


Cercetătorii americani şi elveţieni au reuşit să obţină un nou tip de plastic capabil să se regenereze şi să îşi repare singur fisurile şi crăpăturile atunci când este expus la razele ultraviolete, potrivit unui studiu publicat, miercuri, în revista ştiinţifică Nature.Este vorba de un “nou material plastic compus din lanţuri foarte mici care se agaţă şi se asamblează pentru a forma lanţuri mai lungi”, a explicat Stuart Rowan de la Case Western Reserve University din Statele Unite ale Americii, unul dintre cercetătorii care au pus la punct acest nou polimer
Pentru a-l face să se repare singur sub efectul luminii, cercetătorii au introdus în acest material ioni metalici care absorb razele ultraviolete şi îşi convertesc energia în căldură de o manieră bine localizată. Polimerul se lichefiază şi umple cu rapiditate crăpăturile şi fisurile, potrivit revistei Nature.
“Am integrat în moleculă capacitatea de a se dezasambla sub efectul luminii”, a declarat Rowan. Astfel, micile lanţuri pe bază de carbon, care s-au prins unele de altele pentru a forma structura acestui nou tip de plastic, pot să se separe din nou, la nivel local.
Şi, după ce au rupt provizoriu aceste legături, ele pot “să umple fisurile şi sistemul este reparat”, a adăugat cercetătorul american.
După ce radiaţia UV este oprită, materialul îşi reia forma solidă şi îşi regăseşte proprietăţile originale.
Scopul este ca acea căldură generată de lumină să fie absorbită doar acolo unde materialul prezintă defecte, au explicat cercetătorii de la universitatea americană citată şi de la Universitatea Fribourg din Elveţia, coautori ai studiului.
Această descoperire s-ar putea aplica unui spectru larg de materiale.
Acest mecanism localizat de “reparaţie la cerere” ar putea contribui la lungirea duratei de viaţă a multor materiale, spun experţii de la Universitatea Illinois din Statele Unite într-un comentariu postat pe site-ul revistei Nature.
Recunoscând că sinteza unor polimeri în acelaşi timp rezistenţi şi capabili de autoreparare rămâne o provocare de prim rang în activitatea de cercetare ştiinţifică, experţii consideră că noul material evocă “noi posibilităţi interesante”.
Utilizând diverşi tipi de ioni metalici, ar fi posibil să se obţină materiale capabile să se repare singure sub efectul unor raze de lumină cu lungimi de undă sau culori diferite.

Related posts

Leave a Comment