Deputat PNL: Cerem deblocarea proiectului de lege pentru votul prin corespondenta

Deputatul PNL, Matei Dobrovie, solicită majorităţii PSD-ALDE să deblocheze urgent proiectul său privind extinderea votului prin corespondenţă. Potrivit acestuia, iniţiativa sa, veche de un an, ar elimina cozile imense de la secţiile de votare, potrivit RFI România.

“Dacă se adoptă proiectul, vor putea vota la alegerile parlamentare şi prezidenţiale, prin utilizarea serviciilor poştale, toţi românii cu drept de vot aflaţi în străinătate, precum şi alegătorii din ţară care ştiu că nu se vor putea prezenta la urne în ziua votului.  Vor fi înlăturate barierele de până acum legate de numărul total insuficient de reprezentanţi ai diasporei (doar 4 deputaţi şi 2 senatori) raportat la numărul total al românilor plecaţi în străinătate. Pentru românii care trăiesc temporar în străinătate votul reprezintă legătura lor cu comunitatea din care au plecat. De aceea, am propus ca la alegerile parlamentare, românii cu reşedinţa în străinătate şi domiciliul în ţară să poată vota fie pentru candidaţii din circumscripţia Diaspora, fie pentru circumscripţia electorală corespunzătoare adresei de domiciliu din România. Ei indică practic o adresă de corespondenţă”, a explicat la RFI,  deputatul PNL Matei Dobrovie, iniţiatorul propunerii legislative. 

 

Proiectul de lege prevede şi înfiinţarea unui Birou Electoral General pentru votul prin corespondenţă care va coordona întregul proces . În plus, trasabilitatea votului va fi asigurată printr-o platformă web pusă la dispoziţie de AEP, unde alegătorul poate verifica traseul votului său prin corespondenţă.

 

Citiţi mai mult AICI

Related posts

Leave a Comment