Dependența lui Dostoievski pentru jocurile de noroc

”Frații Karamazov”, ”Demonii”, ”Idiotul”, ”Crimă și pedeapsă”, acestea sunt printre cele mai cunoscute romane scrise de Feodor Dostoievski, unul din principalii scriitori ai epocii de aur a literaturii rusești. ”Jucătorul”, nu este la
fel de faimos, nici nu e un roman stufos, dar e inspirat din dependența de jocuri de noroc pe care o dezvoltase chiar scriitorul, în călătoriile sale prin Europa, o boală care l-a adus în pragul sărăciei ca pe mulți alții.

Când locuia în Dresda, Dostoievski vizita diverse stațiuni care aveau și cazinouri, acolo și-a dezvoltat nevoia de a paria la ruletă.
“În cele 4 zile cât am stat acolo, m-am uitat cu atenție la jucători, din câteva sute de oameni, doar doi știau să joace, un lord englez și o franțuzoaică. Să nu crezi că mă laud că aș ști secretul câștigului, dar e teribil de simplu să îți ții controlul indiferent de evoluțiile jocului, în felul ăsta nu o să pierzi și vei avea doar de câștigat. Dar dificultatea constă în faptul că nu ai practică, poți fi deștept ca un șarpe și cu o voință de fier, că tot vei fi învins. Așa că, binecuvântați fie cei care nu pariază și se uită la ruletă cu dezgust, fiindcă e cel mai idiot lucru”,

scria Dostoievski în 1 septembrie 1863, într-una din scrisorile scrise de la Paris și trimise către Varvara Dimitrevna, sora primei sale soții, căreia îi trimite și o parte din câștigul lui la ruletă, îi cere niște bani înapoi, după o săptămână, fiindcă a pierdut toți banii.

“M-ai întrebat în scrisoarea ta cum poate un om să-și parieze și ultima copeică, mai ales dacă călătorește cu persoana iubită. Lasă-mă să-ți spun, dragă Mișa, că în Wiesbaden am inventat un sistem de joc pe care l-am pus în testare și mi-a adus 10.000 de franci (39.000 dolari americani), doar că în dimineața următoarea, entuziasmat fiind, am eșuat în a urma sistemul și i-am pierdut. În aceeași seară, am jucat din nou, mi-am respectat cu strictețe sistemul și am câștigat 3000 de franci. Aveam nevoie de bani, pentru mine, pentru tine, pentru soția mea, pentru a mă susține ca să-mi scriu romanul, aici oamenii câștiga zeci de mii foarte ușor, am venit ca să vă salvez și să amân ghinionul, aveam și încredere în sistem. Când am ajuns la Baden, m-am dus la masa cu ruletă și am câștigat 600 franci într-un sfert de oră, asta mi-a stârnit apetitul, iar apoi a început declinul, nu m-am mai putut abține și am pierdut toți banii pe care-i aveam la mine, după ce ți-am scris din Baden, mi-am scos toți banii rămași și m-am întors să joc, am început cu 4 napoleoni (300$) și am câștigat 35 într-o jumătate de oră, apoi mi s-a urcat norocul la cap, i-am pariat pe toți și am pierdut. După ce am plătit proprietara, ne-au mai rămas doar 6 napoleoni pentru călătoria noastră, iar în Geneva mi-am amanetat ceasul”.

Această scrisoare a fost scrisă de Dostoievski în 3 septembrie 1863 din Torino, fratelui său Mikhail la scurt timp după ce i-a cerut bani lui Varvara Dimitrevna, între timp i-a cerut bani și fratelui său, și-a amanetat ceasul și inelul amantei sale.

Prin august 1865, Dostoievski îi scrie și unui bun prieten I.S. Turgenev pentru a-i explica situația lui financiară dificilă și a-i cere bani, deja fratele scriitorului era mort de un an, iar lui i-au rămas datoriile multe ale revistei pe care o aveau împreună. A fost nevoit din nou să plece în Europa, ca să scape de creditori. Problemele financiare l-au determinat să semneze un contract riscant cu un publicist, în care renunța la toate drepturile lui timp de 9 ani, dacă nu livra următoarea carte într-un an de zile. Această carte a fost ”Jucătorul”.

Recăderi și reveniri

În mai 1867, îi scrie soției sale să-i trimită bani. Era deja căsătorit pentru a 2-a oară, de data această cu o stenografă care l-a ajutat să livreze la timp ”Jucătorul”. Între timp, scria și la una din cele mai bune lucrări, ”Crimă și Pedeapsă”, călătorea prin Europa împreună cu soția sa, pentru a evita creditorii, iar în perioada asta vizitează singur diverse cazinouri în încercarea sa de a câștiga destui bani pentru a se elibera de datorii și a se putea reîntoarce în Rusia.

În aprilie 1871, de la Weisbaden, Dostoievski îi scrie din nou soției sale, mărturisindu-i că a pierdut din nou totul la ruletă și îi promite că e ultima dată. Era după o perioadă în care scriitorul a locuit în Europa 4 ani și avea scrise romanele ”Demonii” și ”Idiotul” și se pregătea să se reîntoarcă în patria mamă, dar nu a putut rezista unei noi tentații de a se “îmbogăți”.

Dostoievski moare în 1881. După unele surse, 40.000-50.000 de oameni ar fi fost prezenți la ceremonia de înmormântare, sau poate chiar 100.000.

CITEȘTE ȘI:

Mircia Giurgiu vrea amenzi pentru cei care lasă copiii la jocuri de noroc

O taxă de 40% pe retrageri la jocurile de noroc va reduce numărul de jucători

Related posts

Leave a Comment