De la 1 ianuarie prezentarea cardului de sănătate va fi obligatorie

Cardul de sănătate a început să fie distribuit prin prin poştă tuturor beneficiarilor. Distribuirea se realizează gratuit de câteva luni. Cu toate acestea, cardul va deveni obligatoriu doar începând de anul viitor.Prezentarea obligatorie a cardului de sănătate va intra în vigoare la 1 ianuarie 2015.

Până atunci, validarea acestuia nu este necesară, mai ales că medicii de familie încă nu dispun de cititoare pentru respectivele carduri.

Posesorul îşi va putea activa cardul cu ocazia primei consultaţii la medicul de familie din anul care urmează. Fiecare dintre aceste carduri deţine un cod unic – PIN, astfel pentru evitarea blocării cardului de sănătate, posesorul va trebui să cunoască acest PIN, pe care îl primeşte în scrisoare sosită prin poştă odată cu cardul propriu-zis.

Începând cu anul viitor, prin intermediul acestui card de asigurat, fiecare deţinător va putea beneficia de consultații, internări, eliberare de medicamente compensate și toate serviciile medicale și farmaceutice prevăzute de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

O întrebare la care, în lipsa, cardului, încă nu s-a găsit răspuns este cea a cazurilor de urgenţă care nu sunt asigurate.

De asemenea, femeile însărcinate, care nu deţin acest card, sau altfel zis care nu au contribuţiile la sănătate plătite, vor putea beneficia de asigurare medicală doar pe perioada sarcinii.

În ceea ce priveşte copiii, aceştia, nu vor primi carduri de sănătate, urmând să poată dispune de toate serviciile medicale în baza cardului deţinut de părinţi.

Related posts

Leave a Comment