
„Viabilitatea sistemului de pensii depinde de contribuţii, iar atâta timp cât productivitatea este scăzută, nu are cine să contribuie, iar atunci nu poţi plăti şi pensii şi construi şi autostrăzi pentru că o să crească deficitul bugetar. Ori plătim pensiile ori construim autostrăzi”, a explicat guvernatorul BNRGuvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat marţi, la Timişoara, că deficitul mare al bugetului de pensii împiedică în prezent investiţiile publice de amploare, precum cele în autostrăzi, subliniind că sistemul de pensii din România nu este funcţional.
„În momentul de faţă, nu ai cum să construieşti autostrăzi cu un deficit în bugetul de pensii care absoarbe toate disponibilităţile din bugetul centralizat”, a afirmat Isărescu.
Anul trecut, deficitul bugetului public de pensii a explodat, ajungând la 1,5 miliarde euro, şi este prevăzut să urce la 1,7 miliarde euro în 2010. Deficitul bugetului de pensii este acoperit prin transferuri de la bugetul de stat, din care se finanţează ministerele, reducând astfel cota alocată acestora.
„Viabilitatea sistemului de pensii depinde de contribuţii, iar atâta timp cât productivitatea este scăzută, nu are cine să contribuie, iar atunci nu poţi plăti şi pensii şi construi şi autostrăzi pentru că o să crească deficitul bugetar. Ori plătim pensiile ori construim autostrăzi”, a explicat guvernatorul BNR.
El a reamintit că România trebuie să îşi reducă deficitul spre 3% din PIB, plafon stabilit de pactul de stabilitate al UE şi care este necesar pentru intrarea ţării în zona euro.
Isărescu a atras atenţia că mulţi români nu înţeleg încă cum funcţionează sistemul public de pensii din România, constituit pe principiul solidarităţii între generaţii, şi au impresia că pensia încasată de o persoană provine din contribuţia acelei persoane, ca în cazul unui fond cu acumulare.
„În România se vorbeşte despre pensii de parcă ar exista un fond de pensii funcţional, dar în realitate nu există. Nu este adevărat că pensionarul îşi ia acum contribuţia lui de-o viaţă. Eu plătesc acum contribuţia pentru tatăl meu, iar pentru mine o va plăti fiul meu, din salariul lui”, a explicat Isărescu.
„Pensionarii nu sunt plătiţi dintr-un fond acumulat din ceea ce au plătit ei, ci din contribuţia populaţiei active, la un moment dat”, a conchis el.