De ce mi-e frică de Ucraina

De Emil Aluaș, PSD

Asistăm la desfăşurarea rapidă a evenimentelor din Ucraina începută în urmă cu 6 luni cu “Euro-Maidanul” din centrul Kievului, manifestaţie începută paşnic de ucrainienii pro-europeni. UE a arătat că este total nepregătită pentru astfel de evenimente. Din decembrie 2013 până în prezent şi-au pierdut viaţa în Ucraina peste 300 de persoane. Crimeea a fost anexată la Federaţia Rusă, iar două regiuni din estul Ucrainei, Doneţk şi Lugansk şi-au declarat autonomia printr-un referendum recunoscut imediat de Federaţia Rusă, prin Serghei Lavrov, Ministru de Externe.Am anticipat public, în scris, toate acestea în urmă cu trei luni. Ca şi în cazul lui Edward Snowden, nu cred în coincidenţe. În Ucraina totul s-a petrecut conform planului Federaţiei Ruse. Urmează celelalte etape ale planului până la federalizarea completă a Ucrainei; anexarea Transnistriei şi izolarea totală a Republicii Moldova. La sud, la Marea Neagră, între Odessa şi braţul Chilia, Federaţia Rusă va controla teritoriul şi va exploata în largul Mării Negre extracţia de petrol şi gaze. În acelaşi timp va supraveghea implementarea şi funcţionarea profitabilă a proiectului South Stream — transportul de gaze din Rusia spre Bulgaria, prin Dobrogea. Anunţul Moscovei că va suplimenta flota de la Marea Neagră cu 30 de vase si echipamente de război în urmatorii 2 ani, vine firesc în această logică.

Privesc pe hartă ţările vecine României şi am simţământul că Bulgaria joacă dublu (double standard), Serbia, în curs de aderare la UE, a anunţat oficial (Agerpres) că NU va aplica sancţiunile UE şi SUA împotriva Rusiei, iar Republica Moldova trebuie să se aştepte la consecinţe “deosebit de grave în cazul semnării actului de asociere cu UE”, avertizează Moscova prin Vice-Premierul Dmitri O. Rogozin.

Incidentul cu Dmitri O. Rogozin este un exemplu de infantilism al politicienilor români. Dmitri O. Rogozin a întis o cursă României iar preşedintele şi Guvernul României, au căzut în capcană. Nu îl consider pe Dmitri Olegonici.Rogozin “un simplu pion al regelui”, chiar dacă este mai flamboaiant în declaraţii. Născut la 21 decembrie, 1963, în

Continuare…/2
– 2 –

Moscova, este Vice-Premier al Federţiei Ruse, iar până în prezent a ocupat poziţii cheie
în guvernele de la Moscova. Între altele a fost reprezentantul Federaţiei Ruse la NATO şi Şef al Departamentului Industriei de Armament. Este Doctor în Filozofie al Universităţii din Moscova. Tot ce Dmitri O. Rogozin declară public este bine chibzuit iar impresia că “se joacă” este calculată.

Parcurgând cu un avion de linie, traseul de la sud la nord timp de 10 minute pe teritoriul Bulgariei (pe data de 9 mai, a. c., seara), apoi pe teritoriul Dobrogei timp de 30 de minute, în timp ce la Bucureşti se afla un oficial CIA, Dmitri O. Rogozin a finalizat cu succes misiunea lui planificată la Moscova. Documentele luate (sau furate) de la Chişinău şi transportate la Moscova a fost un alt succes al misiunii. Ce a urmat în retorica dintre Dmitri O. Rogozin şi oficialităţile de la Bucureşti, inclusiv a preşedintelui României, a fost o cădere la nivel de cârciumă de sat. Dar şi aici Dmitri Rogozin a câştigat. Viclean, a atras în această polemică de speţă atât de joasă funcţia cea mai înaltă a României, preşedintele. S-au invocat public, de ambele părţi, consum considerabil de vodcă şi whisky. Grotesc. Mi-a fost ruşine.

Între alte oficialităţi americane prezente în această perioadă în România, pe data de 20 mai, a. c., va veni la Bucureşti Joe Biden,Vice-Preşedintele SUA (exact în aceeaşi zi Vladimir Putin efectuează o vizită la Shanghai). Îmi doresc ca sfatul pe care oficialul american îl va da politicienilor români să fie încetarea scandalurilor interne şi să se concentreze pe ce se întâmplă în ţară la nivel economic; crearea de locuri de muncă, creştere economică şi atenţie mărită la ce se întâmplă în regiunea noastră. Aş dori ca o altă recomandare venită din partea Vice-Preşedintelui SUA să fie lupta împotriva corupţiei profunde, ajunsă la cote naţionale. Evoluţia evenimentelor din Ucraina şi din ţările vecine, să ducă la profesionalizarea serioasă a structurilor oficiale din România.

Sunt de acord cu Ioan Rus, şeful meu de la Cluj pe linie de partid, care prin apelul adresat de acesta politicienilor români, le solicită: “ avem nevoie de creştere şi dezvoltare economică nu de scandaluri interminabile”. În fapt aceasta ar trebui să fie esenţa politicii interne şi externe a României de azi. De 25 de ani România se află într-o permanentă bătălie internă, fără sens, astfel s-a a creat imaginea a unei ţări fără viitor. De aceea preşedintele SUA, Barack Obama merge în Polonia şi nu vine în România. Trebuie să devenim o ţară de încredere pe care se poate conta, să avem structuri de stat solide, profesioniste. Deocamdată arătăm că nu prea suntem conştienţi că suntem în NATO.

Related posts

Leave a Comment