De ce Sâncraiu atrage atât de mulți turiști

Unul dintre cele mai pitorești sate din Transilvania este Sâncraiu. Este un sat renumit pentru abundența de trandafiri, precum și pentru că, acolo, marele poet maghiar Ady Endre și-a scris unele dintre cele mai frumoase creații.

Sâncraiu are reputația de a fi un adevărat sat al trandafirilor. Practic, în fața fiecărei porți sunt plantate aceste flori din mai multe soiuri. Unii dintre localnici și-au pus trandafiri și în grădini. Există o adevărată pasiune pentru aceste flori delicate, iar localnicii se află într-un fel de competiție tacită: fiecare încearcă să aibă flori mai frumoase decât vecinii săi. Însă Sâncraiu nu este renumit doar pentru frumusețea trandafirilor cultivați de localnici, ci și pentru peisajele superbe, caracteristice Țării Călatei, de la poalele Munților Apuseni. Sătenii și-au păstrat neatins și patrimoniul istoric construit. Unele dintre case au fost ridicate în secolul al XIX-lea și păstrează o dantelărie delicată și complicată din lemn sculptat care le împodobește fațadele.

De asemenea, în centrul satului trandafirilor se află o colină, pe care se înalță zidurile albe ale bisericii reformate, care are în interior un tavan casetat din lemn, împodobit cu motive florale. Pe lângă trandafiri, localnicii au pictat și lalele, pe care le îndrăgesc în egală măsură. La umbra pomilor fructiferi plantați pe această colină, marele poet maghiar Ady Endre, prietenul poetului român Octavian Goga, a scris versuri pe care le recită și azi tinerii îndrăgostiți din sat. În Sâncraiu, unde trăiesc aproximativ 1.000 de oameni, există peste 40 de pensiuni, care pun în valoare tradițiile locale. Satul este promovat în întreaga lume, iar sătenii primesc oaspeți din Ungaria, din Canada sau din Olanda. Oamenii sunt atrași de faptul că pot redescoperi farmecul traiului simplu de odinioară, precum și o gastronomie originală, care include preparate din lapte de bivoliță, mezeluri din carne de mangaliță ori pălinca de care sătenii sunt atât de mândri.

Related posts

Leave a Comment