Daniela Bololoi a câștigat Premiul Elisabeth Pilkington Rațiu pentru Sănătate Mintală

Centrul Rațiu pentru Democrație și Fundația Caritabilă a Familiei Rațiu anunță câștigătorul ediției 2022 a Premiului Elisabeth Pilkington Rațiu pentru Sănătate Mintală: Daniela Bololoi, psiholog clinician și psihoterapeut, președintele Asociației Help Autism și al rețelei organizațiilor în autism RO TSA, formată din 91 de organizații la nivel național ce reprezintă peste 4000 de pacienți cu autism.

Laureata a fondat asociația în 2010, cu doar câțiva beneficiari, iar în prezent susține peste 3000 de copii și adolescenți diagnosticați cu TSA -Tulburare de Spectru Autist în programe de terapie, în cadrul celor nouă centre naționale și la domiciliu. De la terapie specifică la programe de integrare școlară, de la sprijin pentru părinți la campanii de conștientizare, advocacy, Asociația Help Autism caută să ofere constant un spectru de soluții pentru copiii cu autism și familiile lor.

Prin acest proiect, 17.000 de persoane din România cu diagnostic în TSA vor avea acces gratuit la intervenția terapeutică decontată direct de autorități datorită demersurilor neobosite din ultimii 12 ani ale Danielei Bololoi, președintele Asociației Help Autism și a rețelei ROTSA, mama unui copil cu TSA și deopotrivă psiholog clinician și psihoterapeut.

Scopul principal al demersurilor făcute de Danielei Bololoi este de a oferi acces gratuit la servicii specializate integrate de sănătate, sociale și de educație tuturor persoanelor diagnosticate cu TSA din România și o demnitate firească familiilor acestora. Decontarea serviciilor conexe medicale de psihologie se va putea face direct prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate, conform legii modificate prin eforturile Danielei. Alte obiective sunt de a oferi îndrumare, consiliere și psihoeducație pentru familiile greu încercate de un diagnostic cronic al propriilor copii, precum și creșterea șanselor de acces la învățământ egal, neîngrădit, și potrivit lor, creșterea oportunităților sociale, creșterea șanselor de integrare pe piața muncii prin acceptarea persoanelor indiferent de infirmitate și strâns legată de recunoașterea și acceptarea diversității.

Premiul Elisabeth Pilkington Rațiu pentru Sănătate Mintală a fost înființat de Fundația Caritabilă a Familiei Rațiu și de Centrul Rațiu pentru Democrație în memoria lui Elisabeth Pilkington Rațiu, inițiator și președinte al filialelor Kensington și Chelsea ale MIND, organizație care militează pentru cauza sănătății mintale, cu sediul principal la Londra. Laureații sunt profesioniști sau organizații active în domeniul sănătății mintale în România, cu rezultate remarcabile în cercetare, servicii în domeniul sănătății mintale, educație și politici de sănătate.

Câștigătorii edițiilor anterioare sunt: Lidia Stoica, fondatoarea Asociației „Restart la Viață” (2021); Ana Mariana Ilieș, fondatoarea Centrului de Zi Sf. Maria” din Cluj-Napoca (2020); Prof. Daniel David, Universitatea Babeș-Bolyai (2019); Prof. Cătălina Tudose, Universitatea de Medicina și Farmacie „Carol Davila” și Dr. Bogdana Tudorache, psihiatru, Liga Română pentru Sănătate Mintală (2018); Prof. Mircea Miclea, Universitatea Babeș-Bolyai (2017).

Fundația Caritabilă a Familiei Rațiu a fost înființată în 1979 la Londra de către Ion și Elisabeth Rațiu, pentru a susține proiecte de educație și cercetare în domeniul culturii și istoriei României, atât în România, cât și în Regatul Unit al Marii Britanii. Fundația oferă anual aproximativ 100 de granturi pentru cursuri postuniversitare, participări la conferințe, cursuri de scurtă durată sau proiecte de cercetare. De asemenea, acordă anual finanțare pentru proiecte inovatoare, în principal în România, care promovează arta și civilizația românească, patrimoniul, susțin mediul, dar și societatea civilă și democrația.

Centrul Rațiu pentru Democrație a fost creat în 2004 la Turda, cu sprijinul Fundației Caritabile a Familiei Rațiu, pentru a păstra și duce mai departe principiile democratice și devotamentul lui Ion Rațiu (1917-2000) față de valorile democrației. De 17 ani, Centrul Rațiu pentru Democrație derulează proiecte cu impact la nivel local, național și internațional.

Related posts

Leave a Comment