Cum putem apăra administrațiile locale de pedepsele financiare ale Regimului Ponta?

de Mihai Seplecan

Este de notorietate faptul că Victor Ponta a pedepsit 17 Unităţi Administrativ-Teritoriale din judeţul Cluj, printre care municipiile Cluj-Napoca, Turda, Dej, Câmpia Turzii, oraşul Huedin şi comunele Aghireşu, Apahida, Baciu, Bonţida, Floreşti, Iara, Iclod, Jucu, Luna, Mihai-Viteazu, Poieni şi Săvădisla au primit zero lei finanţare de la Bugetul de Stat pe anul 2015, pentru faptul că nu au votat cu el la alegerile prezidențiale din noiembrie 2014. Degeaba PSD Cluj clamează faptul că județul nostru județul Cluj primește mai mulți bani în 2015 decât în 2014. O fi primind, dar numai acolo unde PSD are interese politice.În rest este jale, măsurile luate de către Guvernul Ponta IV afectând grav bugetele locale. Prin măsurile luate, multe din primăriile clujene sunt puse în pericolul de a nu-şi mai putea desfăşura activitatea şi de a intra practic în incapacitate de a susţine investiţiile şi de a-şi plăti angajaţii. Devine tot mai evident faptul că Ponta guverneză numai pentru România lui, cea a pesedeului.
Legea Finanțelor publice locale 273/2006 reactualizată, permite Consiliilor județene să constituie un fond de rezervă bugetară – fondul prevăzut la partea de cheltuieli a bugetelor locale. Conform Art. 36 (1), acest fond (1) se poate constitui, după caz, în cotă de până la 5% din totalul cheltuielilor, și se utilizează, la propunerea ordonatorilor principali de credite, pe bază de hotărâri ale consiliilor respective, pentru finanțarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în cursul exercițiului bugetar, pentru înlăturarea efectelor unor calamități naturale, precum și pentru acordarea unor ajutoare către alte unități administrativ-teritoriale în situații de extremă dificultate, la cererea publică a primarilor acestor unități ori din initiațivă proprie. La pct. (2) se prevede faptul că acest fond poate fi majorat în cursul anului, cu aprobarea Consiliului județean, din disponibilitățile de credite bugetare care nu mai sunt necesare până la sfârșitul anului.
Oricum Victor Ponta este deja un fel de calamitate naturală pentru bugetele locale. Reamintesc faptul că, de la 1 ianuarie, Guvernul a scos Consiliile Judeţene din circuitul împărţirii banilor în teritoriu, conectând primăriile direct la Ministerul Finanţelor pentru cele aproape 600 de milioane de euro care urmau să rotunjească bugetele locale. Așa zisa dezlegare a primarilor de alocările chipurile discreționare a banilor către primării pe criterii politice a generat și altă inechitate decât cea pe care am pomenit-o deja și anume: formula de calcul prin care s-au stabilit sumele care ajung sau nu în 2015 în fiecare comună, oraş sau municipiu din taxele naţionale îi favorizează pe cei care nu şi-au colectat impozitele locale în anul anterior şi îi dezavantajează până la înjumătăţirea bugetului pe cei care fie au o colectare a taxelor de aproape 100%, fie au adus investitori.
La ora actuală, în fondul de rezervă al CJ Cluj există 500 de mii de lei. Pentru a putea apăra administrațiile locale care vor intra în incapacitate de plată din cauza politicilor partizane ale Guvernului Victor Ponta, solicit decidenților CJ Cluj să găsească soluții pentru ca acest fond să poată fi majorat până la limita legală de 5% prevăzută de Legea Finanțelor publice locale 273 reactualizată.

Related posts

Leave a Comment