Cum a reinventat Stomestet cercetarea privată în domeniul stomatologic

Una dintre cele mai reputate echipe din domeniul stomatologic din România a ajuns la peste 35 de membri, iar cercetarea ştiinţifică, interdisciplinaritatea şi investiţiile în tehnologie de ultima oră au devenit crezul fondatorilor. Este vorba despre echipa clinicii clujene Stomestet.O contribuţie importantă în profilarea noii imagini a României pe plan extern o are avalanşa de străini care practică turismul stomatologic sau pentru a apela la servicii de chirurgie estetică. Este vorba de acele clinici şi echipe medicale care nu doar că sunt la nivel occidental, ci chiar depăşesc media europeană. Pe fondul lipsei cronice a fondurilor din sistemul public, aceste clinici private au fost create de medici cu viziune, care au înţeles că cetăţenia română nu implică automat un complex de inferioritate în faţa confraţilor din străinătate. Un astfel de exemplu este la Cluj Clinica Stomestet, creată de soţii Smaranda şi Rareş Buduru.

Clinica clujeană este implicată şi finanţează numeroase proiecte de cercetare şi se află în avangarda cercetării private din domeniul stomatologic din Europa Centrală şi de Est. Smaranda şi Rareş Buduru au rămas aproape de Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Iuliu Haţieganu” şi se numără printre medicii de top din România care au reuşit să îmbine practica profesională la un nivel excelent cu activitatea didactică şi cu cea ştiinţifică.

Medicul Smaranda Buduru spune că ideea de a investi fonduri private în cercetare mai degrabă decât în maşini de lux a fost asumată încă de la început, în contextul în care direcţiile de studiu pot să fie foarte bine specializate şi pragmatice, ancorate în realitatea cotidiană, relevată de cazurile tratate la Stomestet, astfel încât rezultatele cercetării ştiinţifice să poată avea un impact imediat asupra calităţii tratamentului medical de care beneficiază pacientul. Medicul Smaranda Buduru spune că nu mai poate un singur om să facă totul la o calitate maximă, într-o clinică stomatologică. Astfel că familia Buduru a decis să îşi reinvestească veniturile generate de cabinetul stomatologic care a crescut până la ceea ce reprezintă azi Stomestet.

Banii au mers deopotrivă spre aparatura de ultima generaţie, mai performantă decât în imensa majoritate a unităţilor stomatologice din Europa, spre pregătirea personalului de specialitate, spre finanţarea unor proiecte de cercetare, dar şi spre construirea unui sediu nou al Stomestet.

Exemplul lor i-a mobilizat şi pe ceilalţi membri ai echipei medicale. Stomestet Cluj a depăşit cifra de 35 de angajaţi şi colaboratori, echipă care include specialişti în stomatologie, în laborator de tehnică dentară, cercetători şi personal TESA. ”La Stomestet Study îmi place pentru că tot timpul este un suflu tânăr. Vin oameni pasionaţi, cu energie şi creativitate. Eu, care sunt deja mai în vârstă decât ei, nu pot să mă las, iar competiţia mă mobilizează şi pe mine”, spune Rareş Buduru.

Stomatologii preferaţi ai… stomatologilor

Reputaţia celor doi profesionişti este impecabilă şi în rândul confraţilor. Un sondaj făcut acum doi ani de către o organizaţie neguvernamentală printre stomatologii din Cluj, care i-a chestionat pe stomatologii din Cluj la ce coleg ar merge, dacă ar avea nevoie de asistenţă medicală, Smaranda Buduru a ieşit pe primul loc în clasamentul profesioniştilor în acest domeniu. Rareş Buduru a ieşit pe locul şase. Împreună, cei doi soţi şi parteneri au strâns mai mult de jumătate din voturi. Pe lângă aprecierea medicilor, ei se bucură şi de cea a studenţilor, pentru că Smaranda Buduru este şefa catedrei de protetică dentară de la universitatea clujeană, iar Rareş Buduru se ocupă cu atenţie de tinerii

Related posts

Leave a Comment