Cum onorează Primăria Râciu tradițiile sportive ale comunității

Strămoșii latini ai locuitorilor comunei Râciu cunoșteau dictonul care spunea ”Mens sana in corpore sano”, adică ”Minte sănătoasă în corp sănătos”. Tocmai de aceea, Primăria Râciu a decis să susțină activitatea sportivă de masă.

”Avem o echipă în Liga a IV-a Elite la fotbal. Echipa stârnește mândrie, pentru că sunt juniori talentați, care au șansa să joace la echipe foarte bine, dacă vor fi serioși și dacă vor avea șansa de a stârni interesul unor antrenori buni. De asemenea, avem o echipă de old boys”, spune primarul PNL, Ciprian Belean.

De asemenea, în fiecare an, la Râciu este organizat un meci de gală. Este vorba de inițiativa marelui sportiv Horațiu Cioloboc, născut în sat. Horațiu Cioloboc a evoluat la unele dintre cele mai importante echipe pentru fotbalul românesc, de la ASA Târgu-Mureș la Universitatea Craiova și de la Oțelul Galați la Universitatea Cluj și Gloria Bistrița. De asemenea, el a evoluat și în competiții europene precum Cupa UEFA sau Cupa UEFA Intertoto. El are în palmares și obținerea Cupei României și a avut onoarea de a îmbrăca și tricoul echipei naționale de fotbal.

În meciurile de gală organizate la Râciu au venit mari glorii ale fotbalului românesc, precum Ioan Ovidiu Sabău, în prezent antrenor al Universității Cluj, dar și Lucian Sânmărtean sau Vasile Jula. Practic, în fiecare an, acest meci de gală înseamnă o partidă între echipa locală din Râciu și echipa gloriilor fotbalului românesc.

La Râciu au venit și reprezentanți ai Comitetului Olimpic și Sportiv Român, pentru a încuraja sportul de masă. Astfel, la Râciu a fost organizată Ziua Olimpică

Sport de masă

Nu doar fotbalul este iubit la Râciu, ci și ciclismul. Există turul ciclist al Râciului, care reunește zeci de participanți care parcurg o distanță de 33 de kilometri. Tot în Râciu există și un tur de atletism, care aduce la start sportivi foarte serioși. Primăria a înființat și o pistă de motocros, pe care autoritățile locale speră să o omologheze la forurile de specialitate din România. De asemenea, la Școala ”Gheorghe Șincai” din Râciu s-a format o echipă de darts, precum și una de handbal, care pune în valoare calitățile sportive ale tinerilor sportivi. Există și un club de radioamatori, tot în cadrul școlii. Este singurul club de radioamatori din mediul rural din această parte a țării.

”Ne dorim să reluăm la Râciu și tradiția practicării oinei. Echipa locală din Râciu a participat la foarte multe competiții în întreaga țară, de aceea ne dorim să luăm legătura cu domnul Nicu Dobre, președintele Federației Române de Oină, pentru a vedea cum reușim să facem concret acest lucru în viitorul apropiat”, spune primarul PNL, Ciprian Belean.

De asemenea, la Râciu a avut loc o inițiere în takeball, un sport nou, susținut de personalități precum Vlad Podar. Există deja dotarea pentru o primă echipă de takeball, iar demersurile pentru practicarea acestui sport vor fi reluate în curând.

Cod AEP 21240015

Related posts

Leave a Comment