Cum înflorește turismul oenologic și gastronomic în Transilvania

Turismul oenologic și gastronomic atrage tot mai mulți turiști din străinătate. Ei vin din întreaga lume, pentru a descoperi vinurile românești, pentru a se bucura de ospitalitatea proprietarilor de mici restaurante și pentru a descoperi patrimoniul cultural și istoric al Transilvaniei. Acești turiști preferă să se cazeze în pensiuni și să mănânce în punctele gastronomice locale sau în restaurantele amenajate în viile locale și vizitează centrele unor orașe precum Clujul, Sibiul ori Alba Iulia, dar și bisericile fortificate săsești din sudul Transilvaniei ori bisericile de lemn din Maramureș.

Turismul oenologic și gastronomic s-a dezvoltat rapid după pandemie. În presa internațională au apărut articole care comparau experiențele oferite de Transilvania cu cele din Toscana, iar acest lucru a determinat agențiile de turism să mizeze cu succes pe această nișă. Fondatoarea agenției de turism Dor Travel din Gherla, Simona Elena Bartiș, aduce oaspeți care se bucură de vinurile din crame din zone precum Vatra Roșia din Cluj, Țara Silvaniei din Sălaj sau Valea Mureșului din Alba.

Oaspeții străini descoperă cu surprindere calitatea înaltă a vinurilor românești, spune experta în domeniu, Marinela Ardelean. Turiștii de acest fel preferă să se cazeze în pensiunile locale, nu în marile lanțuri de hoteluri.

De asemenea, turiștii pasionați de gastronomie preferă să mănânce în mici restaurante, în puncte gastronomice locale sau în crame, pentru a descoperi savoarea bucătăriei transilvănene.

În general, turiștii pasionați de cultura vinului și de gastronomie petrec în România vacanțe a căror durată variază între șapte și 12 zile.

Related posts

Leave a Comment