Cum îi putem proteja pe copii de pericolele social-media

Consumul de social-media a crescut exponențial în ultimii ani, Unul dintre prelații de seamă ai Bisericii Catolice, arhiepiscopul Claudio Maria Celli, a alcătuit o serie de sfaturi pentru ca părinții să își poată proteja copiii de pericolele reprezentate de social-media. Înaltul prelat este cel care a negociat acordurile dintre Vatican și Google ori Vatican și Twitter. 

Foarte mulți dintre utilizatorii rețelelor de socializare din România folosesc aceste instrumente pentru a se conecta cu prietenii și pentru a se relaxa. Totuși, există foarte multe persoane care folosesc social-media pentru a se informa, mai ales în cazul persoanelor de peste 40 de ani. În contextul anului electoral, experții le recomandă utilizatorilor atenție sporită la sursele de informare, pentru a nu cădea pradă unor campanii de fake-news sau deep-fake. De aceea, experții le recomandă utilizatorilor să verifice informațiile care par senzaționale din surse de încredere, cum ar fi site-ul ClujToday.ro. În cazul copiilor, lucrurile sunt și mai complicate. Pentru că cei mici au discernământul atenuat din cauza lipsei experienței de viață, rolul de a-i proteja în mediul virtual le revine părinților.

În acest context, unul dintre prelații de seamă ai Bisericii Catolice, arhiepiscopul Claudio Maria Celli, președintele emerit al Consiliului Pontifical pentru Comunicații Sociale, a alcătuit o listă de trei sfaturi fundamentale pentru părinți. Primul este acela că părinții nu trebuie să interzică celor mici utilizarea rețelelor sociale, ci să le explice copiilor cum funcționează și că nu tot ceea ce apare pe Internet este adevărat. Apoi, telefoanele, tabletele sau calculatoarele la care au acces copiii trebuie lăsate la încărcat și folosite în sufragerie sau în spațiile folosite în comun de toți membri familiei, nu în camera copiilor, cu ușa închisă. Astfel, părinții își pot da seama dacă cei mici sunt atrași în conversații nepotrivite sau nu. În fine, cel de-al treilea sfat și, totodată, cel mai important, se referă la construirea unei relații de încredere între părinți și copii. Astfel, copiii vor putea să se consulte fără stânjeneală cu părinții în orice problemă legată de lumea virtuală.

Related posts

One Thought to “Cum îi putem proteja pe copii de pericolele social-media”

  1. […] Consumul de social-media a crescut exponențial în ultimii ani, Unul dintre prelații de seamă ai Bisericii Catolice, arhiepiscopul Claudio Maria Celli, a alcătuit o serie de sfaturi pentru ca părinții să își poată proteja copiii de pericolele reprezentate de social-media. Înaltul prelat este cel care a negociat acordurile dintre Vatican și Google ori Vatican și Twitter, potrivit ClujToday.ro.  […]

Leave a Comment