Cum ar arăta UE cu mai multe viteze? Vasile Puşcaş: Ar exista trei grupuri diferite de state

Uniunea Europeană se îndreaptă spre o diferenţiere a cercurilor de putere din interiorul ei. O spune la RFI fostul negociator-şef al României cu Bruxellesul, Vasile Puşcaş, în opinia căruia Uniunea nu a fost capabilă să gestioneze eficient diversitatea care o reprezintă. Declaraţiile vin în contextul în care preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a dat de înţeles în ultimele zile că ar fi adeptul unei Europe cu mai multe viteze.

”Să nu uităm că aceeaşi idee a pronunţat-o în urmă cu doi-trei ani doamna Angela Merkel, atunci când spunea că trebuie să se realizeze o integrare adâncită, intensificată a statelor care pot să conveargă spre aşa ceva şi evident să fie un nucleu la care după aceea să adere în funcţie de potenţialul şi disponibilitatea fiecărui stat membru pe parcurs. (…) Există diversitate care trebuie gestionată. Uniunea Europeană n-a fost în stare să gestioneze eficient, aşa cum trebuie, această diversitate şi atunci în loc să găsească o formulă convergentă, a adoptat sau se pare că va adopta politica diferenţierii. Deci o să avem de-a face cu o diferenţiere în ceea ce priveşte aceste cercuri concentrice. Că place, că nu place, se pare că aceasta este tonalitatea majorităţii celor care au putere de decizie în UE”, a spus Vasile Puşcaş.

 

”Va fi o concentrare a zonei Benelux sau dacă vreţi a zonelor celor mai dezvoltate şi a zonelor care au un grad de convergenţă şi dacă vreţi o competitivitate ridicată, în acelaşi timp putând să susţină foarte bine euro (…). Va fi după aceea un grup de state care probabil vor fi din zona mărginaşă, îi spun aşa între ghilimele evident, a euro, care vor tinde la un grad de convergenţă şi competitivitate mai ridicat, bazându-se pe acest liant care este euro. Şi apoi, o altă zonă, care este mai puţin dezvoltată şi care va trebui să facă un efort extraordinar spre dezvoltare, spre convergenţă, spre competitivitate, să ajungă în zona euro, să ajungă în zona Schengen şi în felul acesta să facă parte dintr-o structură mai armonică decât cea din momentul de faţă”, a adăugat fostul negociator-şef al României cu Uniunea Europeană.

Related posts

Leave a Comment