Cum a ajuns Los Angeles capitala filmelor

Orașul Los Angeles găzduiește Încă din primele zile ale cinematografiei, studiourile de film din SUA care au condus industria mondială a filmelor. Ele au contribuit la industrializarea timpurie a filmelor și expertiza în producția și distribuția în masă. Studiourile Universal Pictures, Paramount Pictures, Warner Bros., Walt Disney și Sony Pictures lansează sute de filme anual pe piețele internaționale. Rețelele lor eficiente de distribuție fac aproape imposibil ca filmele să obțină succes în cinematografe la nivel mondial fără sprijinul lor.

În 1908, Los Angeles a promulgat prima ordonanță municipală de zonare din SUA, cu trei zone rezidențiale stabilite în care activitățile industriale erau interzise, ​​cum ar fi hambarele și industriile alimentate cu mașini. Această ordonanță a reglementat, de asemenea, neplăcerile existente, cum ar fi forajele petroliere și abatoarele.

Au fost desemnate șapte zone industriale, dar excepțiile au permis ulterior unele utilizări industriale în zonele rezidențiale. Spre deosebire de legile ulterioare de zonare, ordonanța din 1908 nu avea o hartă cuprinzătoare de zonare și nu făcea diferența între tipurile de locuințe, tratând apartamentele, hotelurile și casele unifamiliale în mod egal.

În anul 1910, Hollywood-ul a fuzionat cu Los Angeles, în timp ce avea 10 companii de film care funcționau deja în oraș la acea vreme. Până în 1921, mai mult de 80 la sută din industria mondială filmului era concentrată în Los Angeles. Banii generați de industrie au ținut orașul izolat de o mare parte din pierderile economice suferite de restul țării în timpul Marii Depresiuni. Până în 1930, populația orașului a depășit un milion, iar în 1932, orașul a găzduit Jocurile Olimpice de vară.

În anii 1930 erau produse anual aproximativ 600 de filme la Hollywood

Până în 1912, marile companii de film s-au mutat în Los Angeles, scăpând de brevetele restrictive ale lui Thomas Edison și profitând de vremea ideală a regiunii, de decorurile variate și de costurile scăzute ale terenurilor. D.W. Griffith a filmat “In Old California (1910)”, primul film de la Hollywood.

Primul studio de la Hollywood, Nestor Film Company, s-a deschis în anul 1911, iar de prin anii 1920, Hollywood a găzduit studiouri importante precum Paramount și Warner Bros. și a devenit a cincea din topul celor mai mari industrii a Statelor Unite. Complet integrat până în anii 1930, Hollywood a produs 600 de filme anual, câștigându-și reputația de „fabrica de vise”.

Semnul emblematic HOLLYWOODLAND a fost ridicat în 1923 pentru promovarea dezvoltărilor de locuințe. În 1949, „LAND” a fost îndepărtat pentru a reprezenta cartierul mai mare de la Hollywood.

În anii 1980, Hollywoodul a avut un declin

Au urmat evoluții cheie: Autostrada Hollywood a fost construită în anii 1950, Clădirea Capitol Records a fost deschisă în 1956, iar aleea Hollywood Walk of Fame a fost inaugurată în 1960. Districtul comercial și de divertisment Hollywood Boulevard s-a alăturat Registrului național al locurilor istorice în 1984. În 1999, linia roșie a metroului s-a extins până la Hollywood Boulevard, iar Teatrul Dolby, unde au avut loc premiile Oscar, s-a deschis în 2001.

Hollywood-ul s-a confruntat cu un declin semnificativ în anii 1980, marcat de creșterea criminalității, sărăciei și amenințărilor la adresa reperelor sale. Eforturile de revitalizare au început în anii 2000, cu proiecte precum transformarea Pieței Columbia în 2014 într-un complex de birouri de 420 de milioane de dolari care găzduiește companii de televiziune. De atunci, gentrificarea a adus peste 1.200 de camere de hotel noi (2001–2016) și aprobări pentru 4.000 de apartamente și peste 30 de proiecte de dezvoltare până în 2019.

Foto: Nestor Studios, primul studio de film de la Hollywood, 1912.

CITEȘTE ȘI:

Marea expoziție industrială de la 1851

Un Dracula din Banat: Bela Lugosi, din Lugoj la Hollywood

Related posts

Leave a Comment