Crocodilul ardelenesc, descoperit de cercetatorii UBB

Doi geologi de la Universitatea Babeş-Bolyai au descoperit o nouă specie de crocodil de acum peste 100 de milioane de ani. Acest crocodil a supravieţuit până la sfârşitul Erei Mezozoice. Denumirea ştiinţifică a crocodilului ardelenesc este Aprosuchus ghirai.

Crocodilul descoperit de geologii Vlad Codrea şi Marton Venczel trăia pe o insulă, reprezentată de actualul teritoriu al Ţării Haţegului, scăldată de apele unui ocean cald, Thetys. Crocodilul avea dimensiuni reduse şi se hrănea cu artropode şi cu mici vertebrate. Descoperirea ştiinţifică este importantă deoarece ea atestă faptul că această specie, despre care unii cercetători credeau că ar fi dispărut acum 145 de milioane de ani, a supravieţuit încă 70 de milioane de ani în sudul Transilvaniei de azi, spune profesorul universitar Vlad Codrea.

 

Fosilele care aparţin acestei specii pot fi admirate de cei interesaţi la Muzeul de Paleontologie – Stratigrafie, care funcţionează în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, mai spune profesorul Vlad Codrea.

 

Această specie de crocodil de dimensiuni reduse se adaugă altor specii pitice, inclusiv de dinozauri, descoperite în zona Haţegului. Cercetătorii folosesc denumirea de nanism insular pentru fenomenul de descreştere în dimensiuni a unor specii de animale, fenomen cauzat de limitarea resurselor de hrană.

Related posts

Leave a Comment