Cristian Preda: Igor Dodon este primul preşedinte socialist, care e la stânga comuniştilor, e extrema extremei stângi

Ar fi absurd ca un lucru profitabil cum este Acordul de Asociere dintre Republica Moldova şi UE să fie demolat după victoria lui Igor Dodon la alegerile prezidenţiale. Declaraţia a fost făcută la RFI de eurodeputatul Cristian Preda, membru al grupului PPE din Parlamentul European.

Cristian Preda observă că “Partidul Socialiştilor din Republica Moldova e ceva unic în lume, pentru că e un partid situat la stânga comuniştilor. Altfel spus, Dodon este primul preşedinte socialist, care e la stânga comuniştilor, e extrema extremei stângi, ca să zic aşa”.

 

Ce se va întâmpla cu parcursul european al Chişinăului? “Republica Moldova rămâne un partener al Uniunii Europene, există un Acord de Asociere, care a intrat în vigoare în mod deplin şi care a produs efecte pozitive pentru partea moldovenească, au crescut semnificativ exporturile Republicii Moldova, în unele cazuri cu 400%, altfel spus economia moldovenească a profitat de pe urma acestui acord cu Uniunea. Ar fi absurd, personal cred asta, ca un lucru profitabil să fie demolat. E însă orice posibil cu Dodon, asta este problema cu cineva ca Dodon şi atunci când va prelua puterea, vom vedea ce anume va face înainte de toate, pentru că a propus lucruri dintre cele mai stranii, de pildă, renunţarea la Bacalaureat, schimbarea completă a regimului politic din Moldova”, afirmă eurodeputatul.

 

Câtă putere va avea noul preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon? “Trebuie spus că legitimitatea populară câştigată la urne, în mod direct şi nu ca urmare a unei negocieri în Parlament e importantă, nu poate fi desconsiderată. Pe de altă parte, pericolul vine din faptul că în Parlamentul Republicii Moldova un sfert din deputaţi sunt ai lui Dodon, mai există şapte comunişti din partidul vechi al lui Voronin, cu care Dodon a colaborat, trebuie spus acest lucru şi altfel mai sunt 27 de deputaţi neafiliaţi. Deocamdată există o majoritate fragilă proeuropeană, însă în orice moment e posibilă o declanşare a unui ciclu de instabilitate politică, sunt convins că şi Dodon va dori să aibă un Guvern al lui şi că există suficient de mulţi oportunişti care să pună în pericol stabilitatea Republicii Moldova. Complicaţia vine din aceea că Guvernul este controlat de un oligarh, de domnul Plahotniuc şi din păcate, în ultimii ani, rolul acestui personaj a crescut exponenţial, el însuşi şi-a atribuit numele de coordonator, deşi nu are o poziţie politică, el nu a fost numit premier şi din păcate, multe din frâiele autorităţii în Republica Moldova sunt deţinute de Plahotniuc, foarte multă lume crede că el este responsabil şi pentru alegerea lui Dodon”, precizează Cristian Preda.

Related posts

Leave a Comment