La Cluj a luat ființă o asociație aparte: Corpul Consular din Cluj. Membrii fondatori ai asociației sunt reprezentanții unor țări prietene României: Consulul General al Ungariei si Consulii Onorifici ai Estoniei, Lituaniei, Italiei, Kazahstanului, Marii Britanii, Mexicului, Regatului Țărilor de Jos, Poloniei, Spaniei, Suediei, Tunisiei și Turciei. Rolul acestui corp consular este acela de a promova relații cât mai bune între comunitatea locală și grupurile de expați, precum și realizarea unor proiecte comune în slujba întregii comunități clujene.
Corpul Consular din Cluj include deopotrivă diplomați de carieră și consuli onorifici. Ei au decis să creeze un cadru coerent și transparent de dialog între comunitățile pe care le reprezintă, autorități, universități și alți actori din Cluj, spune consulul britanic, Shajjad Rizvi.
”În calitate de consuli, noi îi sprijinim pe cetățenii națiunii noastre și le reprezentăm interesele în Cluj. Să avem o rețea, în care să ne putem baza unii pe alții, să comunicăm, să ne ajutăm reciproc nu poate fi decât un lucru bun”, spune consulul britanic, pentru Via Cluj TV.
Acest corp consular va promova proiecte comune dedicate întregii comunități, spune consulul onorific al Regatului Țărilor de Jos, Wouter Reijers.
”Acest corp consular îi reunește pe cei mai mulți consuli onorifici care activează aici, împreună cu consulul general al Ungariei. Ceea ce încercăm să facem este să ne înțelegem mai bine unii cu ceilalți. Și vom încerca, în anumite domenii, să promovăm ideile noastre, ceea ce poate fi uneori dificil, pentru că sunt oameni diverși, idei diferite, dar întotdeauna găsim puncte comune. Și asta încercăm să găsim, puncte comune în cultură, în sport și în economie”, a adăugat Wouter Reijers.
Asociația consulilor din Cluj a fost formată după un model care funcționează deja cu succes, de mai mulți ani, la Timișoara.